Vágólapra másolva!
Véglegesen a júliusi NOB-ülés szentesíti, de már most bizonyosnak tekinthető, hogy lesznek ifjúsági olimpiai játékok 2010-től. Erről Aján Tamás számolt be Lausanne-ból, miután szerdán különmegbeszélést folytatott néhány NOB-tag társaságában Jacques Rogge-gal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökével.

A magyar NOB-tag, aki a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnökeként is érintett az "ifiolimpia" - hivatalosan Youth Olympic Games - ügyében, elmondta, hogy a NOB végrehajtó bizottsága által is teljes egyöntetűséggel támogatott ötlet először bő három év múlva valósulhat meg, majd a nagy olimpiákhoz hasonlatosan négyévente találkoznának a 14-18 esztendős korosztályok legjobbjai.

Mégpedig olyan formában, hogy amikor a felnőtteknél a téli ötkarikás játékokat rendezik, amúgy rendre februárban, az év augusztusának második felében lennének a nyári ifjúsági játékok, majd fordítva: a "rendes" nyári olimpiák esztendejében februárban csúcsrandevúznának a tinédzserkorú "téli" élsportolók.

Aján Tamás a következőket mondta a tervezetről: "A fiataloknak kitalált és Rogge elnök által különösképpen pártfogolt versenyek első ízben a vancouveri téli olimpia után, 2010 augusztusában esedékesek, s 2012-ben, a londoni nyári olimpia évében következhetnek a téli ifjúsági játékok. A 28 nyári, illetve a 7 téli sportág mindegyike érintett, de nem lenne teljes ötkarikás program, hanem az elképzelések szerint limitáltan, a felnőttekénél kevesebb versenyszámban küzdenének a lányok és fiúk. Például úszásban nem mind a 40 számot rendeznék meg, miként súlyemelésben sem kapna lehetőséget mind a 15 kategória. A nyári 3 és fél ezer, a téli 1000 sportoló részvételével zajlana, 7-10 napon át. A NOB vállalja valamennyi versenyző, sportvezető utaztatását, állja szállás- és étkezési költségeit. A nyári játékokra a NOB 35-40, a téliekre 10-15 millió dollárt szán, s a részletekről a NOB sportigazgatósága egyeztet valamennyi érintett nemzetközi szövetséggel, amelyek ekként mentesülnének az anyagi terhek alól."

A sportdiplomata hozzáfűzte még, hogy a korosztályos olimpián nem olimpiai bajnokokat avatnának, a győzteseket mint az ifjúsági olimpiai játékok bajnokát köszöntenék és jutalmaznák aranyéremmel.

A 2010-es első ilyen világvetélkedő iránt máris nagy az érdeklődés, hiszen már a várható NOB-igen előtt bejelentkezett rendezőnek Szingapúr, Moszkva és Los Angeles.