Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Az előztes nevezések alapján szombaton és vasárnap 19 ország 105 tőrözőnője lép pástra a budapesti Eximbank Világkupán, s a világranglista első tíz helyezettje közül öt indul. A versenyt pénteken mintegy felvezeti Európa legjobb klubcsapatainak versenye a BEK-serlegért.

A BEK mezőnye teljesen még nem állt össze, de az már bizonyos, hogy a magyar színeket két csapat is képviseli: a bajnoki címvédő Honvéd Human Rent, valamint a tavalyi ob-n nagy meglepetésre ezüstérmet szerzett BVSC. A vasutasoknál két "főállású" párbajtőröző is vívott, Tóth Hajnalka és Révész Julianna - csapatban előbbi világbajnok, utóbbi vb-ezüstérmes -, s mindketten elszántan készülnek a tőr BEK-re is. A Honvédnak természetesen jobbak a kilátásai, hiszen náluk a vb-bronzérmes Knapek Edina és az Európa-bajnok Varga Gabriella a válogatott alapembere, de Újlaky Virginie és Berta Adrienn is esélyes az olimpiai részvételre.

Az egyéni Világkupa-versenyen Knapektől és az MTK-s Mohamed Aidától várhatjuk a legtöbbet, hiszen mindketten kiváló formában vannak. A tavalyi torinói vb-n bronzérmes, s korábbról vb-ezüsttel is rendelkező Mohamed az elmúlt hét végén megnyerte a szentpétervári Világkupát, Knapek idén Lipcsében győzött, Belgrádban pedig a dobogó második fokára állhatott. A világranglistán jelenleg Knapek a 8., Mohamed a 10. helyen áll. S az Eximbank Világkupán kiemelt lesz Varga Gabriella (24.) és Újlaky Virginie (25.) is.

A 19 ország 105 tőrözőnője között a világranglista első tíz helyezettje közül öt indul, a külföldieket a dél-koreai Nam Hjun Hi (1.), az orosz Ruzavina (2.) és a német Müller (4.) képviseli a legszűkebb elitből. Az olaszok és az oroszok - természetesen Ruzavinát leszámítva - tartalékosan érkeznek Budapestre. A Világkupán tizenhat magyar vívónő lép pástra: Berta Adrienn, Csank Zsuzsa, Czeglédy Edina, Fodor Eszter, Gémesi Tekla, Jeszenszky Szilvia, Knapek Edina, Kreiss Fanni, Lemberg Mercédesz, Mohamed Aida, Nattán Sarolta, Tóth Anna, Újlaky Virgine, Varga Gabriella, Varga Katalin és Zsári Noémi.

"Az elmúlt hét végén Szentpéterváron a győztes Mohamed Aida mellett Knapek Edina is ott volt a nyolc között, ő a hatodik helyen végzett, s Budapesten is számíthatunk arra, hogy két versenyzőnk eljut a legjobb nyolcig. S arra is van esély, hogy két érmet itthon tartsunk" - véli Bernát Zoltán, a tőrözők szövetségi kapitánya.

A pénteki BEK 15 órakor kezdődik a Tornacsarnokban, a döntőre 18 órakor a Nemzeti Sportcsarnok nagytermében kerül sor. Az egyéni Világkupa selejtezője szombaton 14 órakor kezdődik, szintén a Tornacsarnokban. Vasárnap 9 órakor a 64-es főtáblán folytatódnak a küzdelmek, a 14 órakor kezdődő négyes döntőt a Nemzeti Sportcsarnokban vívják.

Fábik Tibor

Mindent egy helyen az Eb-ről