Vágólapra másolva!
Még tavaly ősszel, a debreceni Fitparádén rendezték meg a "Timea Majorova Fit and Beauty Modell World" versenyt, amit napjaink legsikeresebb fitneszmodellje, a Szlovákiában született, magyar származású, de már évek óta Amerikában élő Timea Majorova indított útjára. Jóvoltából a győztes Toldi Zsuzsanna is elindulhatott egy talán hasonló ívű pályán. Ami viszont biztos: a lappföldi rénszarvasokhoz már eljutott.

- A 2006-os verseny győztesének egyik díja egy nívós fotózás volt. Elkészültek a képek? - kérdeztük a 24 éves Toldi Zsuzsannát.
- Hogyne, rögtön a verseny után, és öt amerikai magazinba, többek között az Iron Manbe és a Flexbe is bekerültem. Így valamelyest már megismerhettek a tengerentúlon, s azóta meghívtak a testépítés és a fitnesz csúcseseményére, a Schwarzenegger nevével fémjelezett Arnold Classicra is, Ohióba, egészen pontosan Colombusba. Itt persze nem a versenyen indulnék, már csak azért sem, mert ez nagyon komoly felkészülést igényelne. A cél az, hogy még jobban, személyesen is megismerjenek, mint a Timea Majorova team első és eddig egyetlen tagját.

- A múlt heti finnországi meghívása is a "Timea Majorova Fit and Beauty Modell World" megnyerésének szólt?
- Annyiban igen, hogy a finnek is hallottak a debreceni Fitparádéról, de engem mint sikeres magyar sportolót hívott meg az ottani Anna magazin. Az alap azonban mégiscsak a közismert finn-magyar barátság, a két ország közötti jó kapcsolatrendszer kialakítása és ápolása lehetett. A meghívás számomra mindenesetre olyan nagy meglepetés volt, hogy a Fitparádé főszervezőjétől, Buranits Ildikótól szó szerint az utolsó pillanatban, egy nappal az indulás előtt értesültem róla. A sztoriban mégsem ez volt a legváratlanabb.

- Hanem?
- Az, hogy az Északi-sarkkörön túlra vittek, Lappföldre, ahol bizony olykor mínusz harminc fok van. Ennek megfelelő programokat szerveztek a számomra. Elvittek például egy olyan szaunához, amit folyóra építettek. A finnek nyáron a parton ledobják a ruháikat, és meztelenül úsznak be a kunyhóhoz. Vissza azonban kicsit többet kell úszni, mert a házikó folyamatosan változtatja a helyét... Télen pedig a helyiek szaunázás közben ugyanott a másfél méter vastag jégbe vágott lékbe merülnek. Nem is akartam tudni, hány fokos a víz, de úgy voltam vele, lehet, többet nem adódik ilyen az életemben. Szóval, én is bevállaltam!


- Kicsit sem félt?
- Egy kicsit igen... De teljesen átfagyva nem érezni a hideg vizet, és én így ugrottam bele. Persze amikor kifelé jön az ember, olyan, mintha tűkkel szurkálnák. A másik ilyen őrültség az angyalkázás, ami annyit jelent, hogy a szaunázás után meztelenül körbe kell szaladni a házat, a bátrabbak pedig belefeküdve a hóba angyalkát formálhatnak. A szállásunkon az egyik este, amikor már korom sötét volt, ezt is kipróbáltam. Tapasztaltam, a hó is rettenetesen hideg tud lenni... Ami a szolidabb programokat illeti, ültem rénszarvas szánon és olyanon is, amit husky kutyák húztak, vezettem motoros szánt is, amivel 100 km/órával is mentünk, majd "big footoztam", ami a cipőhöz csatolható nagy talpat jelenti, ez segíti a nagy hóban a túrázást. Mindent hatalmas élményként éltem meg.



- A fitnesz előtt volt sportmúltja?
- Atletizáltam Veszprémben, a VEDAC-ban, többek között az olimpiai bajnok kalapácsvető Kiss Balázzsal. Én középtávfutó voltam, a 800 métertől a három, öt és tíz kilométeres távokig rengeteg mezei futóversenyen indultam, és csapatban négy éven át szinte minden versenyt megnyertünk itthon. A középiskola befejezése után azonban abbahagytam a futást, illetve egy ideig Franciaországban még folytattam, ám oda igazából nyelvet tanulni mentem ki. És így voltam egy fél évet az Egyesült Államokban is, ahol először Coloradóban, egy farmon éltem, majd Kaliforniában, Santa Rosában a városi életbe is belecsöppentem. A fitnesszel tulajdonképpen csak azután kezdtem el foglalkozni, hogy hazajöttem. Az első Superbody versenyemet, 2004-ben rögtön meg is nyertem, fitness modell kategóriában. S már van négy magyar bajnoki címem, és kétszer győztem a Fitparádén.

- És most meghódítja Amerikát?
- Jó lenne, ha sikerülne! De addig is idén szeretném harmadszor megnyerni a Fitparádét, külföldi versenyeken is indulni, s persze diplomát szerezni. A Heller Farkas gazdálkodási főiskolára járok, nappali tagozatra, és ha minden jól megy, már csak egy félévem van hátra.

Fábik Tibor