Vágólapra másolva!
Első hallásra kétségkívül meglepő, hogy a cselgáncsozók hét végi budapesti Világkupa-versenyét olimpiai keretünk - Burján László kivételével - kihagyja, zömmel a második vonal és az utánpótlás kap bizonyítási lehetőséget a Körcsarnokban. S a Hungária-kupán szőnyegre lép a sportág egyetlen magyar olimpiai bajnoka, a pekingi részvételre már nem aspiráló, gyakorlatilag "levezető" Kovács Antal is.

A 42. Hungária-kupán az előzetes nevezések alapján 37 ország 193 cselgáncsozója vesz részt. A mezőny legeredményesebb versenyzője Kovács Antal mellett a holland Mark Huizinga lesz, aki a sydneyi olimpián arany-, Athénban bronzérmes volt a 90 kg-os súlycsoportban. A hollandok mellett erős csapattal jönnek az oroszok, az észtek, a románok és a spanyolok is. A magyar szakvezetés a rendező jogán súlycsoportonként négy versenyzőt indíthat, de az olimpiai kerettagok közül csak a junior vb-ezüstérmes Burján László lép tatamira.

Így az előző hét végi párizsi szuper A kategóriás Világkupát megnyert Hadfi Dániel (100 kg), a világbajnok Braun Ákos (73) és az Európa-bajnok Ungvári Miklós (66) sem indul a Hungária-kupán. A válogatott egyébként még Párizsban maradt, nemzetközi edzőtáborban készül, s csak csütörtökön vagy pénteken érkezik haza.

Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke a következő magyarázattal szolgált: "A közelmúltban többször előfordult, hogy a Hungária-kupára időzítettük a formát, ezzel kezdtük a versenyszezont, és itthon szinte mindig jól is szerepeltünk, rengeteg érmet szereztünk. Majd amikor a legfontosabb lett volna, hogy bizonyítsunk, a világbajnokságra már teljesen kipukkadt a csapat. Ezt most nem engedhetjük meg magunknak, hiszen a Rio de Janeiró-i vb-ről a súlycsoportok első öt helyezettje már kvalifikálja magát a pekingi olimpiára, és minél több kvótát szeretnénk szerezni. A felkészülést ennek rendeltük alá, s a szakmai vezetés az előző évek eredményei alapján teljes bizalmat élvez. Kérjük a közönség megértését, mert fontos ugyan számunkra a Hungária-kupa, de az olimpiai kvalifikáció sokkal fontosabb."

A 42. Hungária-kupán résztvevő magyar indulók:
60 kg: Burján László, Hammer Erik, Zámbori Bence, Gorjanácz Zsolt, tartalék: Neu Gábor
66 kg: Taraba Sándor, Mester Dániel, Ungvári Attila, Stadler András
73 kg: Joó István, Krizsán Szabolcs, Bürgés Milán, Csoknyai László, tartalék: Urbancsók Tamás
81 kg: Bere Tamás, Kállai Zoltán, Gera Csaba, Havas Balázs, tartalék: Szemán Gergő
90 kg: Madarász Tamás, Németh Tamás, Ledényi Levente, Dravecz Zsolt, tartalék: Nagysolymosi Tibor
100 kg: Kovács Antal, Kosztolánczy György, Papp Zoltán, Farkas Bálint, tartalék: Potyi Gábor
+100 kg: Dusa Ákos, Urbán Gergő, Járányi Zsolt, Novota Zsolt

A Hungária-kupa programja:
szombat (60, 66, 73 kg): selejtezők 10 ó, megnyitóünnepség 14.30 ó, helyosztók 15 ó
vasárnap (81, 90, 100, +100 kg): selejtezők 10 ó, helyosztók 15 ó

A Körcsarnokba a belépők egységesen 500 forintba kerülnek, de a 14 év alattiak ingyen mehetnek be a versenyre.