Vágólapra másolva!
Idén a megszokotthoz képest jóval gyengébb lesz a budapesti férfi kard egyéni Világkupa-verseny mezőnye, hiszen az oroszok, a franciák és az olaszok sem hozzák el a legjobbjaikat. A világranglistát hatalmas fölénnyel vezető Nemcsik Zsoltnak a Sydneyben egyéni olimpiai bajnoki címet nyert román Covaliu lehet a legnagyobb ellenfele.

A Gerevich-Kovács-Kárpáti Világkupa igen nagy hagyományokkal rendelkezik: 1963-ban még Hungária-kupa néven indult, s 2000 óta viseli a három legendás nagy előd, az együttesen tizenkilenc olimpiai bajnoki aranyat szerzett Gerevich Aladár, Kovács Pál és Kárpáti Rudolf nevét.

Idén huszonkét nemzet reprezentánsai vesznek részt a viadalon - az előzetes nevezés alapján százhuszonhárman -, s a megszokotthoz képest kétségkívül jóval gyengébb a mezőny. A nagy vívónemzetek közül az oroszok, a franciák és az olaszok sem hozzák el a legjobbjaikat.

"Most valóban gyengébb a mezőny, de gyengének semmiképpen sem szabad nevezni, hiszen például a románok, a lengyelek, a németek és a kínaiak a legjobbjaikkal jönnek. Az elmúlt hét végén Athénban kiemelt Világkupa-versenyt, azaz Grand Prix-t rendeztek, azon gyakorlatilag mindenki elindult, s mivel április 1-én megkezdődik az olimpiai kvalifikációs sorozat, sokan már arra készülnek" - adott magyarázatot a távolmaradásokra a Magyar Vívó Szövetség szerdai sajtótájékoztatóján Nébald György, a kardozók szövetségi kapitánya.

Tény, hogy a világranglista első húsz helyezettje közül csak hatan lépnek pástra a Nemzeti Sportcsarnokban. A rangsort nagy fölénnyel vezeti az olimpiai- és vb-ezüstérmes Nemcsik Zsolt, aki idén már két Vk-versenyen is dobogós volt - Iránban és az athéni viadalon egyaránt harmadik lett -, s a görög fővárosban rendezett csapatversenyen aranyéremig vezette a magyar kvartettet. Nemcsik legnagyobb ellenfele a hét végén a Sydneyben egyéni olimpiai bajnoki címet nyert román Covaliu lehet, aki harmadik a világranglistán.

"Nagyon jól sikerült a szezonkezdésem, és bízom a hasonló folytatásban. Világranglista-vezetőként más célom nem is lehet, mint az, hogy ahol elindulok, ott nyerjek. Így természetesen a budapesti Világkupán is győzni szeretnék, de ígérni egy olyan sportágban, ahol villanások döntenek, nem szabad. Így csak annyit ígérhetek, hogy a magam részéről megteszek minden tőlem telhetőt. S remélem, hogy legalább három magyar lesz a a nyolc között" - fogalmazott Nemcsik Zsolt, aki legutóbbi tíz Világkupa-versenye közül kilencen ott volt a nyolcas döntőben. S így nem csoda, hogy 366 ponttal vezeti a világranglistát, alaposan megelőzve a francia Pillet-t (252) és Covaliut (228).

A Gerevich-Kovács-Kárpáti Világkupa a Nemzeti Sportcsarnokban szombaton 14 órakor kezdődik a selejtezővel - ez alól a 16 kiemelt, köztük Nemcsik Zsolt, Decsi Tamás és Lontay Balázs mentesül -, vasárnap 9 órától rendezik a 64-es tábla asszóit, a nyolcas döntő pedig 14 órától zajlik.

Fábik Tibor