Vágólapra másolva!
A női rövid program után Sebestyén Júlia a 4., Pavuk Viktória a 21. helyen áll a varsói műkorcsolya Európa-bajnokságon, a versenyben a svájci Sarah Meier vezet. A jégtáncosok között a Hoffmann, Elek kettősünk kénytelen volt visszalépni, mert Elek Attila a délelőtti edzésen lábtörést szenvedett.

A nőknél a harmincnyolc indulót irányított sorsolás alapján úgy osztották nyolc csoportba, hogy figyelembe véve a világranglistás helyezéseket a mezőny erősebbik fele került később sorra. Így a legjobbak, az orosz Szokolova (4.), a svájci Meier (11.) a finn Pöykiö (13.), Sebestyén Júlia (15.), az olasz Kostner (16.), de a másik magyar induló, Pavuk Viktória (35.) is. Sőt, Sebestyént és Pavukot egyaránt az utolsó ötös csoportban szólították.

Megjegyzendő, hogy a világranglista nem teljesen ad objektív képet az idei formákról, hiszen a versenyzők pontszámai a 2005/2006-os szezonban elérteket, valamint a 2004/2005-ben szerzettek hetven százalékát is tartalmazzák. A 2006/2007-es évadban Meier és Sebestyén egyértelműen kiemelkedett az európai mezőnyből, a svájci korcsolyázónő éppen Sebestyén előtt nyerte meg moszkvai Grand Prix-t, Európa-bajnoknőnk pedig a Kína-kupán győzött. A szentpétervári GP-döntőben ők ketten képviselték kontinensünket; Meier harmadik, Sebestyén hatodik lett. Szokolova nem jutott be a fináléba, előkelő ranglistás helyezését a tavalyi Eb-2. és vb-4. helyének köszönheti.

Az oroszok jelenlegi első számú versenyzője nagy meglepetésre hazája bajnokságán csak harmadik lett, két gyakorlatilag ismeretlen korcsolyázónő, Doronyina és Jevleva mögött. Ők eddig még nem indultak világversenyeken, így az Eb-n mindkettőjüket a mezőny első felébe sorsolták. Jevleva szép rövid programot mutatott be (50,28), négy csoport után ő állt az élen. Doronyina viszont sokat hibázott (34,31), csak a hetedik helyre került, így gyakorlatilag el is dőlt, hogy ő kiesett, a szombati kűrben nem lesz ott a legjobb huszonnégy versenyző között.

Már csak tízen voltak hátra, amikor még mindig Jevleváé volt a legmagasabb pontszám, ám az utolsó előtti csoportban a finn Korpi (53,84) rögtön megelőzte. Szokolova (48,85) azonban nem, mivel a triplára tervezett Rittbergere csak kétfordulatos lett. A 2005-ös Eb-2. finn Pöykiö (49,47) a Lutzot rontotta, a csoport végén Meier viszont remek programot futott, amelyre 60,49 pontot kapott.

Az utolsó ötösben a grúz Gedevanisvili (54,62) is bejelentkezett az éremre, majd jött Pavuk Viktória, aki sajnos a tripla Lutzot elrontotta, így kombinációja sem lett. S ez nagyon sokba került, 39,45 ponttal már ekkor is csak a 18. helyre került. A vb-bronzérmes Kostner tripla flip, tripla toe-loop kombinációt ugrott, a Lutz csak dupla lett, ám nagyon szépen korcsolyázott, és 60,49-cel feljött a második helyre, hajszállal Meier mögé.

Sebestyén Júlia gyönyörű, magas tripla flippel kezdett, a tervezett tripla Lutz, dupla toe-loop kombinációból viszont a Lutz dupla lett. A kötelező dupla Axel nem okozott gondot neki, a forgásai és a lépéssorai magas színvonalúak voltak, s 53,87 ponttal a negyedik helyre sorolták. És ott is maradt, mert az utolsóként szólított horvát Hegel nem tudott a legjobbak közé kerülni. Pavuk Viktória a 21. helyen zárta a rövid programot.

Szombaton Sebestyén Júlia éremért korcsolyázhat, mert a Gedevanisvili alig egy pont előnnyel áll előtte; de hátra is kell figyelnie, mert Korpi mindössze három századdal van lemaradva tőle. Érdekesség, hogy ugyanennyi a különbség az élén Meier és Kostner között is.

"Tavaly csak tizennegyedik lettem az Eb-n, ezért úgy érkeztem Varsóba, hogy bebizonyítom, továbbra is az élvonalba tartozom. Ez úgy érzem, sikerült, hiszen nyolc elemből hét tökéletes volt. Azt nem tudom megítélni, hogy a pontszámaim reálisak-e, mert nem láttam az előttem futókat, hogy az ő adott teljesítményüket miként értékelték. A verseny fontosabb része, azaz a kűr még hátravan, így bármi megtörténhet. Harcolok tovább, hogy a budapesti kontinensviadal után ismét dobogóra állhassak" - mondta Sebestyén.

S egy nagy rossz hír számunkra: a jégtáncosok péntek délelőtt edzésén Elek Attila eltörte a lábfejét, így Hoffmann Nórával kénytelen volt visszalépni a kűr előtt. A sérült versenyzőt azonnal kórházba szállították, ahol begipszelték a lábát. A páros a hetedik helyen állt, s Varsóban eddigi legjobb világversenyes helyezését érhette volna el.

Eredmények, nők, állás a rövid program után:
1. Meier (svájci) 60,49
2. Kostner (olasz) 60,46
3. Gedevanisvili (grúz) 54,62
4. Sebestyén Júlia 53,87
5. Korpi (finn) 53,84
6. Jevleva (orosz) 50,28
...
21. Pavuk Viktória 39,45