Élő:
Vágólapra másolva!
Abban minden érintett egyetértett, hogy a magyar sportnak a jelenleginél több pénzre lenne szüksége, és ennek elérése érdekében a sportszférának, valamint az államnak együtt kell működnie, az idén rendelkezésre álló összegek nagyságát, elosztásának megalapozottságát illetően azonban már különbözőek voltak az értelmezések a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), illetve a sportot felügyelő Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) képviselőinek, valamint a sportszövetségek vezetőinek pénteki megbeszélésén.

Forrás: [origo] Van pénz vagy nincs pénz?

A tanácskozást a MOB kezdeményezte, elsősorban a 2008-as pekingi olimpia kvalifikációs versenyeinek közelgő sorozata miatt. A több mint kétórás ülés elején "számháború" zajlott Schmitt Pál MOB-elnök és Lányi András, az ÖTM főosztályvezetője között. Schmitt Pál az athéni ötkarikás játékok előtti utolsó évet, 2003-at vette összehasonlítási alapnak, s azt mondta, négy éve 2,3 milliárd forint jutott az előkészületekre, míg most ez az összeg 1,5 milliárd forint. Holott - tette hozzá - számos olyan tényező van, amely jelentősen megdrágítja a kínai szereplés kiharcolását. Körülbelül ötször drágább például Pekingbe tesztversenyre eljutni, mint Athénba volt, ráadásul már idén jelentkeznek előzetes költségek, mint például szállásfoglalás.

"Úgy vélem, a szövetségek tartalékaik végére jártak. Már előfordult, hogy hitelek felvételére kényszerültek, pedig a kvalifikációs versenyek javarésze 2007-ben lesz. A pekingi részvételre készülő 450 magyar sportoló közül 350-nek szociális gondjai vannak. A magyar gazdaság nem képes kompenzálni a hiányzó állami forrásokat. Véleményem szerint időarányosan nem állunk jól a pekingi felkészülést illetően más országokkal, illetve a saját 2003-as állapotunkkal összehasonlítva" - mondta Schmitt Pál, majd hozzátette: a Nemzeti Sporttanács is arra kéri a kormányt, hogy plusz forrásokat nyisson meg a sport számára. "A mostani megbeszélés nem segélykiáltás, de a döntéshozóknak látniuk kell, hogy csak akkor tudunk a külföldiekkel versenyre kelni, ha a lehetőségeken javítunk" - fogalmazott a MOB-elnöke.

A szabadságon lévő, külföldön tartózkodó Elbert Gábor sport-szakállamtitkárt helyettesítő Lányi András azt hangsúlyozta, hogy miközben a sportra idén összességében kevesebb jut, mint tavaly, a versenysportra - benne az ötkarikás előkészületekre - több, összesen 2,456 milliárd. Szerinte együtt kell csodát tenni. Ennek kapcsán jelezte, a köztestületek bevonásával zajlik a vita arról, hogy a rendelkezésre álló összeget miként osszák fel. A nagyobb tételeket említve azt mondta, a legutóbbi minisztériumi javaslat alapján a pénzből közvetlen ötkarikás felkészülésre 1,51 milliárd, a szövetségek támogatásra pedig - a Nemzeti Sportszövetségen (NSSZ) keresztül - 480 millió jutna.

A sportköztestületek (MOB, NSSZ, Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége, Sportszervezetek Országos Szövetsége és a Magyar Paralimpiai Bizottság) első felosztási tervét az államtitkárság nem fogadta el, az olimpiai felkészülés támogatási összegére tett javaslatot - amely 1,7 milliárd volt - lecsökkentette 1,414 milliárdra. Az elvont összeg - többek között - szakemberképzésre, kommunikációra és az úgynevezett Csillag-programra (19-23 éves versenyzők felkészülésének támogatására) jutott volna. Ezt a felosztást a köztestületek nem kívánják elfogadni, és most zajlik az új rendszer kidolgozása, amelynek első komolyabb lépése volt a pénteki eszmecsere.

Bakonyi Tibor MOB-alelnök a jelenlévőkkel közölte, hogy átcsoportosítás révén sikerült 200 milliós plusz támogatást szerezni a szabadidősportra szerezni, így ezt az összeget nem a versenysporttól vonják el. Ezen kívül az előzetes tervekhez képest plusz 40 millió jut a doppingellenőrzéssel kapcsolatos feladatokra.

Berényi János az NSSZ képviseletében arról beszélt, már az eredmény, hogy legalább nominálisan sikerül tartani a szövetségeknek szánt pénzeket 2006-hoz viszonyítva, abból a szempontból viszont kritikus a helyzet, hogy 2007-ben növekednie kellene a támogatásnak a kvalifikációs feladatokra tekintettel.

Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke megemlítette: gyalázatnak tartja, hogy a hungaroringi Forma-1-es futam a tavalyihoz képest további 400 millió forinthoz jut. Felvetette, hogy a Forma-1 összegei egyáltalán miért szerepelnek a sportköltségvetésben, és annak a véleményének adott hangot, hogy ezt a 400 milliót a magyar sportolókra kellene költeni. Schmitt Pál hozzátette: a Forma-1-es tétel irritálja a szövetségek képviselőit, szerencsés lenne, ha ez nem a sportra szánt összeget terhelné.