Vágólapra másolva!
A Magyar Sportújságírók Szövetsége 1958 óta rendezi meg az Év sportolója választást, az idei, sorrendben 49. voksolás eredményhirdetésére hétfőn került sor a Sportcsillagok Gálaestjén. Egyéniben az úszó Cseh László és a vívó Nagy Tímea nyert, a további kategóriákban taroltak a kajak-kenusok: a csapatoknál a Kovács Katalin, Janics Natasa páros, az edzőknél Fábiánné Rozsnyói Katalin, a szövetségi kapitányoknál Angyal Zoltán végzett az élen.

Az eseményen megjelent Elbert Gábor sportszakállamtitkár, Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke, Erdei Tamás, a Nemzeti Sportszövetség elnöke és Dávid Ibolya a Magyar Demokrata Fórum elnöke.

A díjátadásokból, illetve betétszámokból álló program megemlékezéssel kezdődött. Az idén hunyt el Csák Ibolya, az 1936-os berlini olimpia magasugró bajnoka, Körmöczi Zsuzsa teniszező, a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) 1958 óta tartó Év sportolója választásának első női győztese, Puskás Ferenc, az Aranycsapat legendás kapitánya, és Gyulai István, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) főtitkára, az MSÚSZ örökös tiszteletbeli alelnöke.

Mivel Körmöczi és Puskás is dolgozott szövetségi kapitányként, így elsőként ennek a kategóriának az eredményhirdetésére került sor: az első helyen Angyal Zoltán, a kajak-kenu válogatott szakvezetője végzett, aki betegsége miatt nem tudott eljönni az ünnepségre.

Különdíj, életműdíj

Különdíjat kapott Kovács Mária kétszeres világbajnok ökölvívó, Életműdíjat vehetett át Vitray Tamás. Az MSúSz nívódíjjal jutalmazta az Olimpiának indult című film alkotógárdáját. Hegyi Lászlónak, a Sportcsillagok Gálaestje főigazgatójának különdíját kapta Korda György, mint a póker televíziós szakkommentátora. Az MSúSz elnöki különdíját Lipcsei Péter, az FTC labdarúgócsapatának kapitánya vehette át. Köszönet és Hála különdíjat kapott Rudi Zoltán, az MTV elnöke az idei sportesemények tv-közvetítéséért, valamint Hegyi László, a Sportcsillagok Gálaestje lebonyolításáért




Az élcsoport végeredménye:
1. Angyal Zoltán (kajak-kenu) 1326 pont (162 első, 32 második, 8 harmadik hely
2. Kiss László (úszás) 597 (12, 65, 47)
3. Pálvölgyi Miklós (öttusa) 458 (9, 43, 45)
4. Németh András (kézilabda) 373
5. Kulcsár Győző (vívás) 269
6. Kemény Dénes (vízilabda) 245

Szavazatot kapott még: Várhidi Péter (labdarúgás), Kovács Gábor (cselgáncs), Lehmann Tibor (triatlon), Fábiánné Rozsnyói Katalin (kajak-kenu), Kulcsár Antal (öttusa), Pat Cortina (jégkorong), Zallel László (karate), Balzsay Károly (ökölvívás), Téglás Péter (asztalitenisz), Faragó Tamás (női vízilabda), Demeter György (röplabda), Komáromi Tibor (birkózás), Bozsik Péter (labdarúgás), Szokolai László (labdarúgás)