Vágólapra másolva!
A Magyar Olimpiai Bizottság szombati közgyűlésén Dömötör Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázót választották meg új elnökségi tagnak. A tagság egységesen úgy döntött, hogy felhívást intéz az Országgyűléshez a Sportkórház megmentése érdekében.

A vezetőségben Csötönyi Sándornak, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnökének lemondásával üresedett meg egy hely. Csötönyi azonban újra pályázott, rajta kívül Dömötör Zoltán, Fábián László olimpiai bajnok öttusázó, Fehér Tamás, a Magyar Súlyemelő Szövetség elnöke és Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára kandidált.

Dömötör - aki az Olimpiai Bajnokok Klubjának az elnöke - a szavazás harmadik fordulójában szerezte meg az elnökségi tagsághoz szükséges támogatást (47 szavazat) Csötönyivel (31) és Jakabházynéval (14) szemben. A másik két jelölt a korábbi fordulókban kiesett.

A közgyűlés Gyenesei István javaslatára napirend előtt foglalkozott a Sportkórház helyzetével, majd a hozzászólások után úgy döntött, felhívást intéz az Országgyűléshez, amely hétfőn szavaz az egészségügyi ellátó rendszer átalakításáról. A MOB tagsága egységesen kéri a parlamenti képviselőket, a kormányt és Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy biztosítsák a nemzeti értéket jelentő Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) működtetését jelenlegi helyén.

"Az OSEI nélkülözhetetlen része az egyetemes sportnak, tevékenysége meghatározó a mindenkor joggal várt sportteljesítmények elérésében. Az egységes sportorvoslás szétdarabolása ugyanúgy negatívan hathat a pekingi olimpiai szereplésre, mint a népegészségügyi program megvalósítására. Sportolóink a mögöttünk álló évszázadban világraszóló sikerek 'tömegét' érték el, hozzájárultak a magyar nép megbecsüléséhez. A sportegészségügyi szakemberek érthetően soha nem részesülhetnek abban az elismerésben, mint a bajnokok, magas színvonalú tevékenységüket azonban mindenkor súlyos hiba veszélyeztetni. A MOB teljes tagsága nyomatékkal, a lehető leghatározottabban arra kéri a Parlament valamennyi képviselőjét, a kormányt és mindenekelőtt a Magyar Köztársaság miniszterelnökét, hogy találjon megoldást az Országos Sportegészségügyi Intézet további működtetésének biztosítására, és ehhez adjon állami garanciát" - olvasható az állásfoglalásban.

Berkes István, a Sportkórház főigazgató főorvosa ismertetőjében úgy fogalmazott, hogy veszélyben a pekingi olimpiai felkészülés, mivel az OSEI legjobb esetben is darabjaira szabdalva működhetne tovább. Hangsúlyozta: ez a megoldás nem jelent megtakarítást, mivel a Sportkórház működési költsége így is fele egy városi kórházénak. Hozzátette: legalább 2008-ig meg kell akadályozni az OSEI ilyen mértékű és különösebb előnyt nem hozó átalakítását.

Schmitt Pál MOB-elnök ismertetőjében elmondta, hogy jelenleg 465 fős az olimpiai keret. A jövő évvel kapcsolatban, amely kvalifikációs esztendő lesz, úgy fogalmazott: az állam 1,4 milliárd forintot biztosít a sportra, ami jelentős visszalépés 2003-hoz, egy szintén olimpia előtti évhez képest. Ugyanakkor a MOB 300 milliósra tervezett saját bevételét 330 milliósra növelte. Bakonyi Tibor alelnök, szocialista országgyűlési képviselő később jelezte, hogy az új tervezet szerint jövőre 1,8 milliárd forint jutna a sportra.

Schmitt bejelentette, hogy január 1-től Köpf Károly sportigazgató a vízilabda-szövetség főtitkára lesz, helyét Kovács Tamás, a vívószövetség szakmai igazgatója veszi át. A közgyűlésen MOB-érdemérmet vehetett át Istvánfi Csaba, a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének elnöke, Markovits Kálmán kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó és a Samsung Electronics Magyar Zrt.