Vágólapra másolva!
A katari főváros szívesen lenne gazdája a 2016-os nyári ötkarikás játékoknak, de ha ez nem sikerül, folytatja a kandidálást egészen addig, míg megkapja valamelyik olimpia megrendezésének jogát.

Minderről Saud bin Abdul Rahman Al Thani, az arab ország olimpiai bizottságának főtitkára nyilatkozott Dohában, ahol december eleje óta zajlanak az Ázsiai Játékok versenyei. Mindezzel párhuzamosan, ugyancsak az emírség fővárosában India bejelentette igényét a 2020-as nyári olimpiára, amelyet Újdelhiben tartanának meg.

Katar és India ennél fogva akár vetélytárs is lehet a 14 esztendő múlva esedékes viadal elnyeréséért folyó vetélkedésben, már csak azért is, mert Al Thani leszögezte, négy évente újból és újból pályázni fognak egészen a győzelemig, bár e törekvés reményeik szerint már a 2016-os játékokat illetően sikerre vezethet. A főtitkár megemlítette, hogy tapasztalatszerzés céljából már eddig is számos megbeszélést tartottak a 2008-as pekingi, és a 2012-es londoni ötkarikás versenyek szervezőivel. Az esélyeket firtató kérdésre Al Thani úgy válaszolt, hogy "ha Athén rendezhetett, a világ bármelyik másik pontján is lehet olimpia".

Ami tény: Katar 2,8 milliárd dollárt költött a szükséges infrastruktúrára az Ázsiai Játékok előtt, vagyis anyagi akadályai aligha lehetnének egy nyári olimpia dohai megrendezésének. Eddig Madrid, Tokió és Rio de Janeiro jelezte, hogy érdekli a 2016-os olimpia, s rövidesen várható a rendezési szándék bejelentése Róma, Chicago és Los Angeles részéről is. A kandidáló városok 2007. szeptember 15-ig nyújthatják be hivatalos jelentkezésüket a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál, döntés 2009 szeptemberében lesz.