Vágólapra másolva!
Február közepéig dől el, hogy a november 17-én elhunyt Puskás Ferenc labdarúgólegenda helyére ki kerül be a nemzet sportolóinak 12 fős társaságába.

A beválasztási procedúra első állomásaként Elbert Gábor, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium sportszakállamtitkára a Hold utcai hivatalában fogadta kedden a jelenlegi tagokat: Gyarmati Dezső vízilabdázót, Hammerl László sportlövőt, Kulcsár Győző párbajtőrözőt, Polyák Imre birkózót, Portisch Lajos sakkozót, Weltner Györgyné Ivánkay Mária fogyatékos asztaliteniszezőt, Balczó András öttusázót és Zsivótzky Gyula kalapácsvetőt. Bíróné Keleti Ágnes tornász, Székely Éva úszó és Albert Flórián labdarúgó nem jelent meg az egyeztetésen.

A jogszabály szerint a nemzet sportolója 12 korábbi kiváló versenyző lehet egyszerre. Ha valaki meghal közülük, hatvan napig - ez jelen esetben január 16-a - a cím birtokosai, valamint országos sportági szövetségek és szakszövetségek, fogyatékosok országos sportszövetségei, a sport területén működő társadalmi szervezetek, a Magyar Edzők Társasága, továbbá természetes személyek tehetnek jelölést egy vagy több személyre.

A beérkező javaslatokról a sportszakállamtitkár egyeztet a sportköztestületekkel (Magyar Olimpiai Bizottság, Magyar Paralimpiai Bizottság, Nemzeti Sportszövetség, Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége, Sportegyesületek Országos Szövetsége és a Magyar Sportújságírók Szövetsége), illetve a nemzet sportolóival, és a névsort az önkormányzati és területfejlesztési miniszter útján a kormány elé terjeszti. A döntés ezt követően harminc napon belül születik meg.

A megbeszélésen Zsivótzky Gyula felvetette, nekik kellene megszűrniük a beérkező javaslatokat, Kulcsár Győző szerint viszont a sportköztestületek is betölthetnék ezt a szerepet, ezzel ugyanis elkerülhető lenne, hogy száz név fusson be a tizenegy taghoz. Zsivótzky az alapkritériumok - eredményesség, betöltött 60. életév, illetve az aktív pályafutás befejezése utáni szerepvállalás a sport- vagy közéletben - mellett figyelembe venné a jelölt szociális helyzetét. Balczó András jónak tartaná, ha minél idősebb lenne a jelölt.

A keddi megbeszélésen - melyen már felvetődött nyolc név - a nemzet sportolói arra a megállapodásra jutottak, hogy a jelölési procedúra végén megpróbálnak egyetlen személyben megegyezni. Egyben kifejezték reményüket, hogy ebben az esetben véleményüket maximálisan figyelembe veszik. Ebben bízik a sportszakállamtitkár is.

A tervek szerint a következő tanácskozásra januárban kerülne sor. A Nemzet Sportolói havonta bruttó 500 ezer forint járadékot kapnak. A cím adományozására először 2004. május 6-án, a magyar sport napja alkalmából került sor. A nemzet sportolói közül Puskás Ferenc volt az első, aki elhunyt.