Vágólapra másolva!

Féltucat doppingeset az Ázsiai Játékokon

Újabb doppingeset került nyilvánosságra a katari fővárosban zajló Ázsiai Játékokon: kedden Saad Faeaz iraki testépítőt zárták ki, miután tiltott szereket találtak a csomagjában a dohai repülőtéren. 

A 75 kilogrammmosok között induló versenyző táskájában 134 nandrolontablettára bukkantak a hatóságok. Négy napon belül ő az ötödik, összességében pedig már a hatodik sportoló, akit doppingvétség miatt zárnak ki a vetélkedésekből.

Elsőként Seema Antil indiai diszkoszvető akadt fenn a vizsgálaton, míg az utóbbi négy napban - az anabolikus szteroidok közé tartozó s az egyik leginkább tiltott anyagot magánál tartó "pirulás" testépítő előtt - kizárólag súlyemelők buktak le.

Szombaton a mianmari Than Kyi Kyi, vasárnap pedig az üzbég Elmira Ramileva és honfitársa, Alekszandr Urinov vizeletében bukkantak meg nem engedett szerekre. Legutóbb, hétfőn a szintén mianmari Oo Mya Sandának, a 75 kilogrammosok között ezüstérmet szerző női súlyemelőnek a szervezetében leltek rá tiltott izomnövelő nyomaira.

Egy elkülönített, közel négymillió dolláros alapból kapnak jutalmat Thaiföld érmesei, ráadásul hazatértük után egy különleges fogadáson is részt vehetnek, amelyet az ország miniszterelnöke ad majd a tiszteletükre.

Szurajud Csulanon december 18-án látja vendégül a dobogósokat, akik közül a legfényesebb éremmel érkezők fejenként egymillió bahttal, azaz 28 300 dollárral gazdagodnak. A második helyezettek 500 ezer, a harmadikok pedig 200 ezer bahtot kapnak. Thaiföld jelenleg ötödik a nemzetek éremtáblázatán nyolc arannyal, tíz ezüsttel és 21 bronzzal.