Vágólapra másolva!
Ünnepélyesen átadták az ország legnagyobb sport- és rendezvénycsarnokát, amely a Budapesti Olimpiai Központ (BOK) területén, az egykori sportszövetségek székháza, illetve az olimpiai csarnok helyén épült fel. Az első sporteseményre - egy jégrevüre - az este folyamán került sor az olimpiai bajnok Jevgenyij Pljuscsenko részvételével.

A Sportfolió Kht. tavaly júniusban írt ki pályázatot egy minimálisan négyezer nézőt befogadó, többfunkciós csarnok megépítésére, a végül győztesnek kihirdetett Syma+SD Kft. - amely a kiállítások, rendezvények tervezésére, kivitelezésére szakosodott, svájci tulajdonú Syma AG leányvállalata - azonban olyan komplexumot tervezett, amelyben egy, akár jóval több látogató elhelyezésére alkalmas nagyobb csarnok mellett, két kisebb is helyet kapott. Az alapkőletételre tavaly november 18-án került sor.

A csaknem teljesen elkészült komplexumot Szántó András, a Syma+SD Kft. ügyvezető igazgatója mutatta be. Elmondása szerint a nagycsarnokba, alapesetben 4500-an férnek majd be, de a befogadóképesség akár tízezresre is bővíthető. A főépületben emellett, többek között konferenciatermeket és egy éttermet is kialakítottak. A kisebb épületrész emeletén helyezték el az öttusázók állandó lőterét, alul pedig 1500-2000 fő befogadására alkalmas csarnok épült. Ezt a nagy tömböt összekötötték a már meglévő Syma Csarnokkal, amelyben októbertől márciusig, évente garantáltan 170 napon át edzhetnek az atléták.

"Ez most még csak az első etap, 2011-ig ugyanis a Körcsarnok helyén még egy kongresszusi központot is kialakítunk. A most álló létesítmény bruttó 30 ezer négyzetméterével három összenyitható, Közép-Európában egyedülálló csarnokot is jelent, benne a Nemzetközi Atlétikai Szövetség által minősített pályával, melyből csak három van a világon" - mondta Szántó András.

Forrás: MTI

Az esemény sajtótájékoztatójára menet közben megérkezett a műkorcsolyázó Jevgenyij Pljuscsenko és zenei partnere, a hegedűművész Edvin Marton is. "Köszönöm a meghívást, még sosem jártam ilyen csarnokavatón. Este két programot is elkorcsolyázok, melynek zenéjét Edvinnel együtt alkottuk meg" - mondta az orosz klasszis.

Sinka László, a MOB elnökségi tagja, a kézilabda szövetség főtitkára kiemelte: a nem olimpiai sportágak is otthonra leltek az új sportpalotában, amelyben a közeljövőben torna- és kézilabdagála, valamint karate- és cselgáncsversenyek is sorra kerülnek. Az ünnepélyes szalagátvágásra 17.15-kor került sor Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter, Schmitt Pál MOB-elnök és Elbert Gábor sport szakállamtitkár jelenlétében. A gálaelőadás 19 órakor kezdődött.

A 3,1 milliárdos beruházás kivitelezője az Arcadom Rt. volt. A cég az átadást követően, 30 éven át üzemelteti a létesítményt, amelynek tulajdonjoga, azt követően 1 eurós jelképes összegért az államra száll át.