Vágólapra másolva!
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) felügyelő bizottsága szerdai ülésén úgy döntött, hogy rendelkezésre áll a rendkívüli közgyűlés összehívásához szükséges 55 aláírás, így az ülés megtartható az elnökség által indítványozott időpontban, szeptember 8-án, pénteken 14 órakor.

A MOB vezető testülete hétfői rendkívüli ülésén foglalt állást amellett, hogy a felügyelő bizottság vizsgálja meg, rendelkezésre áll-e a rendkívüli közgyűlés kezdeményezéséhez szükséges mennyiségű aláírás. Erre azután került sor, hogy múlt csütörtökön 58 MOB-tag indítványozta rendkívüli közgyűlés összehívását, négy aláírással kapcsolatban azonban technikai kérdések merültek fel: kettő faxon érkezett, kettőnek pedig a jogosságát kérdőjelezték meg.

A MOB szerdai tájékoztatása szerint a felügyelő bizottság "az első napirendi pontot hamar tisztázta: Molnár Zoltán ügyvezető igazgató ugyanis bemutatta a MOB-irodába szerda délelőtt beérkezett két aláírást, amelyet eredetileg faxmásolatban csatolt a rendkívüli közgyűlést indítványozó MOB-tag, Szekeres István".

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint "a szakvéleményeket is meghallgatva a felügyelő bizottság egyhangúlag úgy döntött, hogy a két, eredeti aláírást tartalmazó beadvány jogszerű és hiteles, így megvan a közgyűlés összehívásához szükséges 55 aláírás", vagyis a rendkívüli közgyűlés megtartható a MOB elnöksége által indítványozott időpontban: szeptember 8-án, pénteken, 14 órától. A helyszín a Hélia Szálló bálterme lesz.

"Ezen túlmenően az aláírások hitelesítésénél felvetődött, hogy a ritmikus gimnasztikázók szövetsége nem jogosult MOB-tagok delegálására, azaz a két MOB-tag aláírása nem számítható be a fenti indítványnál (egyes vélemények szerint egyelőre nem önállóan bejegyzett sportszövetség, hanem a tornaszövetség kebelén belül tevékenykedik, igaz, önállósodni kíván, és ehhez megtette a szükséges lépéseket, de a folyamat elnyúlik). Ebben a kérdésben a felügyelő bizottság nem foglalt állást (az 55 aláírás ezek nélkül is megvan), viszont felhívta a MOB elnökségének a figyelmét arra, hogy szükséges a helyzet teljes körű tisztázása, azaz hogy mely szakszövetségek, mely sportágak jogosultak MOB-tagok delegálására" - áll még a közleményben.

A felügyelő bizottság egyúttal indítványozta, hogy a soron következő közgyűlést megelőzően a mandátum-vizsgáló bizottság tételesen számoljon be a közgyűlésnek, hányan jogosultak szavazni, az esetleges vitás kérdésekben pedig a plénumnak kell döntenie arról, hogy voksolhat-e az illető MOB-tag, avagy sem.

Molnár Zoltán elmondta, hogy azért döntött az elnökség a szeptember 8-i időpont mellett, mert az alapszabály értelmében a rendkívüli közgyűlés összehívására 15 nap áll rendelkezésre, és az aláírások augusztus 24-én érkeztek be a MOB-hoz. A meghívókat még a nap folyamán elkezdi postázni a MOB-iroda. (Az eredetileg kért, technikai probléma miatt meghiúsult szeptember 2-i időpontra vonatkozó meghívókat nem küldtek senkinek.)

Az ügyvezető igazgató hozzátette: azt csak a mandátum-vizsgáló bizottság tudja eldönteni, hogy a tornaszövetség öt vagy három fővel vehet részt a közgyűlésen, attól függően, hogy a ritmikus gimnasztikázók jogosultak-e tagok küldésére.

Schmitt Pál MOB-elnök leváltására aláírásgyűjtés indult a nyáron, ennek nyomán Vass Károly elnökségi tag július elején bejelentette, hogy a 102-en írták alá azt az indítványt, amely szerint a MOB elnöke és főtitkára nem lehetne országos párt elnöke, alelnöke, vagy főtitkára. A 18 tagú elnökségből írásban 10-en csatlakoztak a kezdeményezéshez. Ennek folyományaként augusztus 7-én rendkívüli elnökségi ülésre került sor.

Ezen - a hivatalos tájékoztatás szerint - arra a kompromisszumra jutottak a jelenlévők, hogy Schmitt a decemberi rendes közgyűlésig hozhatja meg végső döntését saját szerepvállalásáról, a tanácskozás után azonban egy magát megnevezni nem kívánó elnökségi tag azt mondta, az elnök írásban vállalta, hogy december 9-ig lemond. Ezt másnap Vass Károly is megerősítette.

Múlt kedden Schmitt Pál "öntsünk tiszta vizet a pohárba" mottóval soron kívüli közgyűlést szorgalmazott október 14-re, jelezve, azt várja, hogy az ő szerepének megvitatása mellett azok is méressék meg magukat, akik a tagság egységének megbontását, a jelenlegi káoszt előidézték. Ezt követően, múlt csütörtökön Szekeres István MOB-tag átadta azt az indítványt, amelyben a tagok egyharmada rendkívüli közgyűlés összehívását kéri szeptember 2-ra.

Az elnökség hétfőn úgy foglalt állás, hogy a négy aláírással kapcsolatban felmerült technikai jellegű probléma miatt a szeptember 2-i időpont nem tartható, amennyiben azonban az fb úgy dönt, hogy megvan a közgyűlés összehívásához elegendő számú, hitelesített aláírás, a MOB szeptember 8-án, 14 órától tartja következő közgyűlését. Ellenkező esetben az elnökség az alapszabályban rögzített jogával élve október 14-ére hív össze közgyűlést, amelyen az elnök személyével kapcsolatos bizalmi szavazás az egyetlen napirendi pont.