Vágólapra másolva!

Schmitt Pál decemberig dönt szerepvállalásáról

A szeptemberi rendkívüli közgyűlés helyett marad a decemberi rendes közgyűlés, és Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke e fórumig hozhatja meg végső döntését saját szerepvállalásáról. Erre a kompromisszumra jutottak a felek a MOB több mint ötórás rendkívüli elnökségi ülésen, megállapodva abban is, hogy a történtekről nem nyilatkoznak, s a konklúziót az elnök ismerteti a nyilvánossággal.

Az ülés végén Schmitt Pál az elfogadott közleményt azzal vezette fel, hogy a maga részéről elnézést kért az általa madárijesztőknek tituláltaktól (akik a posztról való távozását felvetették). A felek a nézeteltérések félretétele jegyében, s az egység helyreállítása érdekében arra törekednek a jövőben, hogy az olimpiai bizottság egysége ne sérüljön, s az ötkarikás felkészülés rendjére koncentráljanak.

Javítani akarják a MOB munkáját, benne a kommunikáció stílusát, jobb együttműködésre törekednek az állami sportirányítással, s megállapodtak abban is, hogy az új helyzethez alkalmazkodva szolidáris együttműködést igyekeznek kialakítani a BOM-mal, a legjelentősebb magyar vállalatokat tömörítő mozgalommal egy jövőbeli magyarországi olimpia megrendezésének ügyében.

Ami a személyi kérdéseket illeti, a MOB-vezető - saját megfogalmazása szerint - eltekintett az ellene aláírók névsorának megtekintésétől, "hogy a barátság és a szolidaritás megmaradjon". Hozzáfűzte, hogy az ülésen markáns viták is akadtak, de szavazás semmilyen kérdésben nem volt. Az elnökség - közölte Schmitt Pál - felkérte őt, hogy fontolja meg elnöki szerepvállalását.

"A december 9-i határidőig, az akkori közgyűlésig meghozom a végső döntést saját szerepvállalásomról" - jelentette ki. A MOB elnökségének egyik magát megnevezni nem kívánó tagja azt mondta, hogy a testület méltányosságból mellőzte a Schmitt Pál távozását ösztönző szavazást. Hozzátette, az elnök a kompromisszumos megállapodásnak megfelelően írásban rögzítette, hogy december 9-ig bejelenti lemondását.

Csötönyi Sándor elnökségi tag a Klubrádió Kontra című műsorában kijelentette: Schmitt Pál azt kérte a MOB elnökségétől, hogy a posztjáról való visszahívással ne alázzák meg őt, cserébe vállalta, hogy legkésőbb december 9-ig eldönti, távozik-e.

"Nyilvánvalóan arról szól a történet, hogy Schmitt Pál lemondjon. Az öt és fél órás ülésen az egység fenntartásáról döntöttünk, amibe az is beletartozik, hogy végigvisszük a változtatásokat a MOB vezetésében, beleértve a személyi változtatásokat is. Az is megfogalmazódott, hogy Schmitt Pál politikai szerepvállalása miatt a sportszakmai testületben előtérbe került a politika. Abban egyetértettünk, hogy a sikeres olimpiai felkészülés érdekében is fenn kell tartani a MOB egységét" - mondta Csötönyi Sándor.

Kamuti Jenő MOB-főtitkár a sajtóértesülésekre reagálva azt mondta: az elnök szavát adta, hogy legkésőbb december 9-ig lemond a tisztségéről. "Schmitt Pálnak vitathatatlanok az érdemei, de önmaga is tisztában van azzal, hogy rengeteg elfoglaltsága van" - fogalmazott