Vágólapra másolva!
Egy amerikai sporthírügynökség összesítése alapján egyelőre húsz város érdeklődik a 2016-os nyári olimpia megrendezése iránt.

A majdani pályázóknak a kormánygaranciákkal alátámasztott, és a nemzeti olimpiai bizottságok javaslatával megerősített jelentkezési szándékukat 2007 júliusáig kell eljuttatniuk Lausanne-ba, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottságához. A NOB vezérkara 2008 nyarán szűkíti négyre-ötre a hivatalos pályázók névsorát. A részletes kandidálási anyagot már csak nekik kell majd elkészíteniük. Végül a NOB szemlebizottságának helyszíni tapasztalatait figyelembe véve a NOB teljes ülése 2009-ben jelöli ki a rendezőt.

Az Egyesült Államokban egyelőre öt város - Chicago, Houston, Los Angeles, Philadelphia és San Francisco - vetélkedik. A helyi olimpiai bizottság a közelmúltban meglátogatta a jelentkezni szándékozókat, s az előzetes információk alapján vélhetően a két kaliforniai város egyikének a pályázatát fogja támogatni, de Chicago sem esélytelen. Az egyik lehetséges befutó, Los Angeles már két ízben, 1932-ben és 1984-ben rendezett olimpiát.

Brazíliából elsősorban Rio de Janerio kandidálására lehet számítani, de Carlos Nuzman, az olimpiai bizottság elnöke bejelentette, hogy Sao Paulo és Brazíliaváros is érdeklődik. Mexikóból a hárommillió lakosú Monterrey kíván jelentkezni, bár Felipe Munoz Kapamas, a helyi ötkarikás testülete vezetője úgy véli: komoly észak-, vagy dél-amerikai pályázat esetén 2020-ra vonatkozóan nyílna nagyobb esély.

Japánban Tokió és Fukuoka verseng azért, hogy az ottani olimpiai bizottság támogatását megszerezze. A döntés augusztus végén várható.

Spanyolország Madriddal pályázik, az olasz olimpiai bizottság pedig Rómával szándékozik harcba szállni.

A Német Olimpiai Bizottság egyelőre halogatja a döntést. A labdarúgó világbajnokság átütő sikere után Berlin vagy Hamburg örömmel vállalná a rendezést, Thomas Bach az újjászervezett Olimpiai Sportszövetség elnöke, a NOB alelnöke azonban óvatos. Kijelentette, hogy London után, 2016-ban európai város aligha lehet esélyes, s egy várható vereség a jövőre nézve hátrányos lehet.

További európai városok közül Moszkva a minap mondott le szándékáról, Prága, Budapest és Isztambul jelentkezése körül pedig - a Los Angeles-i ATR sporthírügynökség megállapítása szerint - egyelőre teljes a csend.

Tény, Magyarországon hivatalos döntés egyelőre nem született, a BOM nevű társadalmi szervezet azonban tavaly novemberben éppen azzal a céllal jött létre, hogy előmozdítsa egy budapesti olimpia megrendezését. Demszky Gábor főpolgármester a BOM június 14-i konferenciáján azt indítványozta, hogy a szervezet által készíttetett megvalósíthatósági tanulmány eredményének ismeretében országos népszavazás döntsön arról, hogy megpályázza-e a főváros a 2016-os ötkarikás játékok megrendezését.

A felsorolt érdeklődők mellett a 2010-es Nemzetközösségi Játékok házigazdája, India is érdeklődik, egyelőre meg nem nevezett várossal, s a katari Doha is fontolgatja jelentkezését.