Vágólapra másolva!
"A kormány novemberi döntése értelmében hárommilliárd forintot fordítunk a Nemzeti Sportstratégia első három lépésére" - jelentette be Lamperth Mónika belügyminiszter egy budafoki műfüves labdarúgópálya átadásának alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

"A döntés már tavaly megszületett, a végrehajtás pedig most kezdődik. Az első pályázatokat január 27-én hirdetjük ki. A program hosszú távú célja, hogy a sport mindennapi velejárója legyen az életnek, a kormány ezért támogatja a diák- és szabadidősportot. A versenysportról sem szabad megfeledkezni, hiszen minden magyar ember számára fantasztikus érzés, amikor egy sportoló tiszteletére eljátsszák a Himnuszt. Hogy ez a későbbiekben minél gyakrabban megtörténjen, elsőként az utánpótlásnevelés részesül támogatásban" - mondta a tárcavezető.

Az ismertetett tervek szerint a hárommilliárd forintból megteremthető a rendszeres testmozgás lehetősége, fejleszthető a sport infrastrukturális háttere, valamint a verseny- és utánpótlássport szakmai munkája.

Az első lépést két részre lehet osztani: az egyik az iskolai sportélet előmozdítása, amelyre 650 millió forint jut, a másik a szabadidősport fellendítése, melyet 300 millióval támogat a kormány. Előbbi tulajdonképpen a délutáni iskolai sportfoglalkozások, utóbbi pedig a tárt kapus sportlétesítmények programjának támogatása, melynek révén a megyei és megyei jogú városi önkormányzatok területén lévő létesítmények megnyílnak a lakosság előtt.

Az infrastrukturális háttér fejlesztése azt jelenti, hogy folytatódik a 2500 fő alatti kistelepülések sportlétesítményeinek felújítása, s a programot kibővítik a 2500-nál nagyobb, de 20 ezresnél kisebb lélekszámú településekre is. Ez összesen 900 millió forintot emészt majd fel. A belügyminiszter szerint a pályázatok első győztesei akár már tavasszal pénzhez juthatnak. Ehhez a lépéshez tartozik még az iskolai sportudvarok, futópályák, illetve lakótelepi játékterek korszerűsítése, valamint a sporteszközpark megújítása, amire egyesületek, iskolák pályázhatnak majd. Ezekre a feladatokra összesen 450 millió forint jut.

A 700 millió forintos tételt magában foglaló harmadik lépés a sport hátországát érinti, ugyanis a szövetségek által elkészített fejlesztési koncepció alapján segítik azon tevékenységeket, amelyek egyértelműen fejlődést, kitörési pontot jelenthetnek az adott sportágnak. Más részről beindítják az úgynevezett Csillagprogramot, amely támogatja a 19-23 éves korosztály legtehetségesebb sportolóinak felkészítését, versenyeztetését.

A parlament várhatóan februárban szavaz a Nemzeti Sportstratégiáról, de a tájékoztatón megjelent politikusok szerint a képviselők szinte bizonyosan elfogadják azt, mert széles körű politikai konszenzus övezi.

Lamperth Mónika a műfüves futballpálya átadásánál egy zsák labdával is meglepte az éppen ott gyakorló gyerekeket, akiknek azt kívánta, hogy 2012-ben a remélhetőleg magyar-horvát rendezésű Európa-bajnokságon legalább egyikük tagja legyen a magyar válogatottnak. A létesítmény az NSH 80, illetve az önkormányzat 40 millió forintos hozzájárulásával épült meg, a maradék 36 milliót pedig a Budafok MTE sportegyesület teremtette elő.