Vágólapra másolva!
Péntektől a jövő év végéig zárva lesz a pekingi Tiltott Városban lévő Legfőbb Harmónia Csarnoka: a történelmi épületet a 2008-as nyári olimpiára szeretnék felújítani.

Li Jung-kö, a műemlékegyüttes restaurációs feladataival megbízott központ igazgatója a China Daily című lapnak úgy nyilatkozott, hogy a beavatkozás elkerülhetetlen, a faszerkezet sok helyen deformálódott. A lap úgy tudja, hogy a mázas cserepek felett eljárt az idő, vizesednek a falak, a falfestmények pedig elszíntelenedtek.

Az állagromlás nem meglepő, hiszen az AFP beszámolója szerint átfogó renoválásra a Kang-hszi császár uralkodása idején, 1695-ben történt újjáépítés óta nem került sor.

A 40 méter magas, 70 m hosszú csarnok kettős tetőszerkezetét hat sorban egyenként 12 faoszlop tartja. Az épületben a császári érában jelentős ünnepségek zajlottak, például a téli napforduló, az újév vagy az uralkodó születésnapja alkalmából.

A részleges bezárás ellenére nem csökken a belépőjegy ára a Tiltott Városba, az egykori császári hatalom központjába, ahová ezentúl is 60 jüanért (yuan) - mintegy 1500-1600 forintért - lehet bejutni.

A működésének 80. évfordulóját tavaly ünneplő, az UNESCO világörökségi listájára 1987-ben felkerült múzeumváros fenntartói, vezetői már döntöttek arról, hogy a látogatható területet 300 ezerről 400 ezer négyzetméterre növelik.