Vágólapra másolva!
A férfiaknál a teniszező svájci Roger Federer, a nőknél pedig az alpesi síző horvát Janica Kostelic nyerte a legmagasabb sportolói kitüntetésnek számító Laureus-díjat. A sportolók Oscarjára a fogyatékos versenyzők között Krajnyák Zsuzsa vívó is jelölt volt, a díjat azonban a dél-afrikai Ernst van Dyk nyerte.

A világelső Federer már tavaly is a legjobbnak bizonyult, így a barcelonai gálán immár másodjára érdemelte ki a címet.

A svájci klasszis ezúttal a spanyol Fernando Alonsót, a Forma-1 tavalyi világbajnokát, az amerikai Lance Armstrongot, a Tour de France hétszeres győztesét, a brazil Ronaldinhót, az FC Barcelona labdarúgócsapatának sztárját, a szintén amerikai Tiger Woodsot, a golfozók világranglista-vezetőjét és az olasz Valentino Rossit, a gyorsaságimotoros-vb hétszeres bajnokát "utasította maga mögé".

A torinói téli olimpián két számban is első Kostelic többek között az orosz Jelena Iszinbajevát, a rúdugrás világcsúcstartóját, a teniszező belga Kim Clijsterst és a golfozó svéd Annika Sörenstamot előzte meg a szavazáson.

Az év felfedezettje Rafael Nadal, a francia nyílt teniszbajnokság tavalyi győztese, míg az év visszatérője a szintén teniszező svájci Martina Hingis lett. 2005 legjobb csapatának a Forma-1-es világbajnok Renault istálló bizonyult.

Vyn Dyk - aki mások mellett a tavalyi kerekeszékes vívó Európa-bajnokságon négy aranyérmet szerző Krajnyákot (tőr egyéni és csapat, párbajtőr egyéni és csapat) előzte meg - a Boston-maratonon a kerekesszékesek között aratott sorozatban ötödik győzelmével érdemelte ki a díjat.

Az eseményen hollywoodi színészek (Morgan Freeman, Teri Hatcher) és korábbi sportsztárok (Boris Becker teniszező, Shane Warne krikettjátékos) nyújtották át az elismeréseket. A legjobbakról a Világ Sportakadémia negyven tagja döntött.