Vágólapra másolva!
Szerdán a vívó- és az úszóversenyek  egykori helyszínét tekintette meg az 1956-os melbourne-i olimpia ötvenedik évfordulójára Ausztráliába utazott magyar küldöttség, a napot a jubileumi ünnepségsorozat búcsúvacsorája zárta.

Az ötven éve sikerrel szerepelt magyar vívókat az Ausztrál Vívó Szövetség vezetői látták vendégül egy baráti beszélgetéssel egybekötött reggelire, reggel hét órakor. Így az olimpiai bajnok kardcsapat tagja, az Amerikában élő Hámori Jenő és a többiek kénytelenek voltak korán kelni.

A többiek számára is vívással kezdődött a nap, de két órával később. Az egykori sikerek helyszíneinek felkeresése ugyanis szerdán éppen a vívókéval folytatódott. A St. Kilda városháza azonban csalódással szolgált a látogatóknak, a nagyterem felújítás alatt áll.

Néhány száz méterrel arrébb, az Olimpiai Park területén lévő uszoda szintén nem régi funkcióját tölti be. Hiába magyarázta lelkesen és nagy megjelenítő képességgel a 200 méteres pillangóúszás bronzérmese, Tumpek György, hol is volt a kettes pálya, s a rajtkő, ott már csak egy lepadlózott tornaterem található, amelynek egyik végében két, erősödni vágyó fiatalember küszködött a súlyzókkal.

A nap csúcspontját a központi Olimpiai Stadionban megrendezett kis magyar háziünnepség jelentette. Ott megkoszorúzták az olimpiai bajnokok tábláját, majd a pályán a háromszoros olimpiai zászlóvivő, Kulcsár Gergely gerelyhajító felhúzta a magyar lobogót, miközben a mikrofonból az 1956-os olimpia magyar résztvevőit köszöntő, elismerő mondatok hallatszottak.

A délutáni szabadprogramot követően a csapat teljes létszámban a Crow Casinóhoz buszozott, ahol az ötvenéves jubileumot lezáró, hivatalos vacsorára került sor. Az est során a rendezők a megjelent olimpiai bajnokokat a színpadra szólították. Magyar részről Keleti Ágnes, Bodó Andrea, Korondi Margit, Köteles Erzsébet és Tass Olga tornásznők, Hámori Jenő kardvívó, valamint Kárpáti György vízilabdázó vonult be, a mintegy ezerkétszáz vendég nagy ovációjától kísérve.

A legnagyobb érdeklődés a négyszeres olimpiai bajnok diszkoszvető, az amerikai Al Oerter szavait kísérte. Az 1956-ban, nagy meglepetésre húszéves korában aranyérmet szerzett Oerter - akinek a magyar küldöttség vezetője, Zsivotzky Gyula külön is gratulált később - többek között arról is beszámolt, mi a különbség egy 1956-ban általa adott és egy mai nagysággal készített interjú között.

Akkor leginkább arról folyt a beszélgetés, ki milyen módszerekkel készül, mi kerül az edzésnaplójába, ma a sportoló bemutatása, de akár csak felvillantása is, leginkább rejtve marad. Oerter nagy hibának tartja a profizmus beengedését az olimpiai küzdelmekre, mert ezzel elterelődött a figyelem a lényegről.

Az éjszakába nyúlt ünneplést követően csütörtökön délelőtt már búcsúzik a delegáció Melbourne-től, s Sydneybe repül. Ott a legfőbb programot a 2000-es olimpia versenyszínhelyeinek meglátogatása jelenti.