Vágólapra másolva!
A 2007-es költségvetésről szóló törvényjavaslatban 500 milliós tétellel szerepel a magyar sportolók olimpiai felkészülésének állami támogatása a 2008-as pekingi játékokra - derült ki az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottságának keddi ülésén. Lamperth Mónika sportot felügyelő önkormányzati és területfejlesztési miniszter bejelentette, hogy szabadidősport-szolgáltatások igénybevételére is fel lehet használni 2007-től az üdülési csekket.

A szakbizottsági tanácskozáson először Somogyi Andrea, a Pénzügyminisztérium osztályvezetője ismertette a 2007-es költségvetésről szóló törvényjavaslatot, amelyben a tavalyihoz képest új előirányzatként 500 millió szerepel az olimpiai felkészülésre. A bizottság a költségvetési törvényjavaslatot 11 igen és 8 ellenszavazat mellett általános vitára alkalmasnak találta.

Ezután Lamperth Mónikát hallgatták meg a sport és a turizmus állami irányítási és szervezeti rendszeréről és fejlesztési elképzeléseiről. A tárcavezető hangsúlyozta: közvetlenebb és eredményesebb munkát tesz lehetővé az, hogy a sport a kormányon belül, az ÖTM-ben miniszteri szintű képviseletet kapott, s ezzel a lehetőséggel élni kell. Elmondta, a kormány által az előző ciklusban elfogadott Nemzeti Sportstratégiát a Parlament idő hiányában már nem tudta napirendre tűzni.

A sportpolitika hosszú távú céljait megfogalmazó dokumentumot a végrehajtást tekintve néhány helyen korrigálták, de megőrizte alapvető célkitűzését, amely szerint Magyarország a sportnemzet státuszát megőrizve egészséges, sportoló nemzetté is váljon. Ennek érdekében a társadalom szélesebb rétegeit kívánják bevonni a sportba, hogy a testedzés a hétköznapok természetes része és a szabadidő eltöltésének tartalmas formája legyen. Az átdolgozott sportstratégia széles társadalmi vitájára már nem kerül sor, de a fontosabb civil szervezetekkel és a Nemzeti Sporttanáccsal újra megvitatják.

A szabadidő-sportolók körében tervezik egy fittségi felmérési rendszer beindítását és a sporttudomány kutatási eredményeit is az eddigieknél jobban kívánják a gyakorlatban hasznosítani. A sportfinanszírozási rendszerben a kormány nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a program finanszírozására. A hatékonyabb működés érdekében 2007. január 1-jétől átalakítják a sport költségvetési háttérintézményeit: a Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézetet (NUPI), valamint a Testnevelési és Sportmúzeumot integrálják a Nemzeti Sportközpontok szervezeti kereteibe és az új szervezet neve Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet (NUSI) lesz.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a sport önállóan nem kaphat támogatást, csak az egészséges életmódot, a rekreációs tevékenységet szolgáló, illetve az oktatást fejlesztő programokhoz kapcsolódóan, továbbá a közösségfejlesztési komplex programokban. A szabadidősport területén újdonság, hogy az üdülési csekket 2007-től már szabadidősport-szolgáltatások igénybevételére is fel lehet használni. Ezt csaknem 600 ezer ember mintegy 18 milliárd forint értékben veheti igénybe. Cél a sportolás és az aktív turizmus összekapcsolása is, hogy az emberek szabadságuk alatt minél többet sportoljanak. Egy felmérés szerint a népesség mindössze 16 százaléka sportol, ám az élettanilag minimális, heti 2x30 percet már csak 9 százalék mozog.

Képviselői kérdésre szóba került a Ferencvárosi Torna Club sorsa is. Lamperth Mónika egyetértett azzal, hogy a Fradi nemzeti kincs, de továbbra sincs szándékában beleszólni a klub életébe. A miniszter tájékoztatása szerint a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) komoly erőfeszítéseket tesz az Üllői úti ingatlan hasznosítása érdekében és ez ügyben a közeljövőben találkozó jön létre Elbert Gábor sportszakállamtitkár, valamint Zelles Sándor, a KVI vezérigazgatója között.