Vágólapra másolva!
London és Helsinki után Melbourne-be készülnek a magyar érmesek az olimpiai játékok ötvenéves évfordulóján.

Lemhényi Dezsőnek, az Olimpiai Bajnokok Klubja alapító elnökének kezdeményezésére szerveződött az első emlékutazás 1998-ban. Akkor a magyarok egyedül ünnepeltek és emlékeztek a félszáz évvel korábban történtekre a Wembley-stadionban.

Helsinkiben már az angolok és néhány további ország egy-két versenyzője is ott volt a magyarok mellett, Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke köszöntötte az egykori résztvevőket. Melbourne-be több mint harminc ország résztvevőit várják a közös emlékezésre. Az ünnepségek középponti eleme az olimpiai stadionban rendezendő műsor lesz, melyre november 19-én kerül sor.

A magyar küldöttséget Dömötör Zoltán és Zsivótzky Gyula olimpiai bajnokok vezetik, az utazást pedig Nagy József, a Mező Ferenc Közalapítvány titkára szervezi. A forradalom nyomán rendkívüli körülmények között kilenc első, tíz második és hét harmadik helyezést szerzett magyar érmesek közül ma már alig harmincan élnek.

Közülük tizenhét vállalkozott itthonról a november 17-én kezdődő tizenkét napos utazásra. A bajnokokat képviselve a tornász Keleti Ágnes, Bodó Andrea, Korondi Margit, Köteles Erzsébet és Tass Olga, a kardvívó Hámori Jenő és Magay Dániel, a vízilabdázó Kárpáti György és Zádor Ervin lesz ott Melbourne-ben.

Az érmesek közül a vívó Sákovics József és Marosi József, a kenus Hernek István, Hunics József, Farkas Imre és Mohácsi Ferenc, a birkózó Polyák Imre és az úszó Tumpek György utazik Magyarországról az ausztrál nagyvárosba, ahol többek között Rozsnyói Sándor és Tábori László csatlakozik hozzájuk az Egyesült Államokból. Tagja az itthonról induló küldöttségnek Nádori László, a csapat egykori technikai vezetője és Füzesséry Gyula kajakedző, valamint John Charody, a magyar olimpiai csapat sydneyi attaséja.

Későbbi olimpiákon bajnokságot nyert kiváló versenyzők közül Rejtő Ildikó, Dömölky Lídia, Ambrus Miklós és Kulcsár Gergely is Melbourne-be tart. Az olimpikonok felkeresik az egykori versenyszínhelyeket, emléktáblát helyeznek el az olimpiai falu épületén. A küldöttség előbb Melbourne-ben, majd Sydneyben találkozik a kint élő magyarok képviselőivel. Az utazás költségeit a Mező Ferenc Közalapítvány állja, a de segít a Magyar Olimpiai Bizottság és az Olimpikonok Világszövetsége is.

Melbourne '56 - az [origo] oldala az olimpiárólhttp://melbourne56.origo.hu/index.html