Vágólapra másolva!
A sportsérülések megelőzéséről és rehabilitációjáról tartott országos konferenciát a magyar válogatott keretek edzőinek részvételével a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Edzők Társasága és a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara (TF) közösen a TF aulájában pénteken. 

A fórumon a sportsérülések megelőzését, kezelését, továbbá a doppingot, a tiltólistás gyógyszerek terápiás alkalmazásának szabályait taglaló előadások hangzottak el az ismereteket hasznosító szakemberek, így mindenekelőtt az edzők rendszeres továbbképzésének s alapvetően annak a törekvésnek a jegyében, hogy a magyar sport lépést tudjon tartani a nemzetközi színvonallal.

Bevezető előadásában Berkes István, a neves sebész, az Országos Sportegészségügyi Intézet (Sportkórház) főigazgató főorvosa kiemelte, hogy két fő prioritás van: a doppingellenes küzdelem és a sérülések megelőzése. Figyelmeztető, hogy a sérülések száma jelentősen nő, aminek oka a kiélezett versengés, az, hogy agresszívabb lett a sport, jóval nagyobb a megterhelés, de az is, hogy egyre többen sportolnak. Mindez nagy feladatokat ad a sportorvoslásnak, mert bár a sport pozitív hatásai még mindig erősebbek, igencsak sokba kerül a sportsérülések kezelése. Pedig ezek egy jelentős része - a balesetekből, a túlterhelésből fakadók - megelőzhető, mindebben pedig kulcsszerepük van a versenyzőknek, s még inkább az edzőknek.

Berkes István elmondta, hogy Magyarországon a labdajátékok vezetik a sportsérülések listáját, a leggyakoribbak pedig az alsó végtagi, alapvetően a térd-, a boka-, a szalagsérülések.