Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök adta át Szombathelyen a közel 3,5 milliárd forintos beruházással - a régi szomszédságában épült - új városi sportcsarnokot. Az ünnepélyes megnyitón részt vett Kiss Péter kancelláriaminiszter és Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal elnöke is. A 8 ezer négyzetméter alapterületű létesítmény 1 milliárd forintos állami támogatással valósult meg, s az ország harmadik legnagyobb sportcsarnoka.

A kormányfő avatóbeszédében hangsúlyozta: az új sportcsarnok felépülése nem a kormány érdeme, sokkal inkább a szombathelyiek munkájának eredménye. Gyurcsány Ferenc - korábbi sportminiszter - kiemelte, az új sportlétesítmény csupán egyfajta keret, amelyet a szombathelyi sportolóknak és Szombathely sportszerető lakóinak kell majd "élettel megtölteniük".

A létesítmény küzdőtere 54x36 méteres, befogadóképessége kispályás labdarúgó-eseménynél 1200, kézilabda-találkozónál 2800, kosárlabda-mérkőzésnél 3260, ökölvívótorna esetében 4500 fő lehet. A modern létesítményhez konditerem, sportorvosi részleg, sajtó- és VIP-páholy tartozik. Mivel folyosó köti össze a régi sportcsarnokkal, kiemelt események lebonyolítása idején a korábban épült létesítmény bemelegítő helyszínként funkcionálhat.

Az új csarnok az eredeti, tavaly májusi átadási határidőhöz képest közel tíz hónap késéssel készült el. Megnyitásával a Szombathelyen lakó 80 ezer embernek, tágabb értelemben Vas megye 265 ezres lakosságának javulnak a sportolási lehetőségei. Ami a versenysportot illeti, itt játssza majd mérkőzéseit többek között a FALCO KC NB I-es férfikosárlabda-csapata, valamint a Szombathelyi Röplabda Klub és a Szombathelyi Asztalitenisz Kör.

Az új sportcsarnok már az idén olyan kiemelkedő eseményeknek ad otthont, mint a Savaria Nemzetközi Táncverseny, a junior kötöttfogású férfi és női birkózó Európa-bajnokság, a Savaria nőiröplabda-torna, valamint a Kelet-Nyugat férfikosárgála.