Vágólapra másolva!
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) a sportági szövetségek kiegészítéseit követően véglegesítette május hetedikén nyilvánosságra hozott irányelveit és programját a 2008-as olimpiával kapcsolatban, s e szerint a magyar sportvezetők kilenc bajnoki cím s összesen 30-34 érem megszerzését tartják elképzelhetőnek Pekingben.

A szakszövetségek az ötkarikás műsoron szereplő 28 sportág közül 25-ben összesen 946 versenyzőt jelöltek az olimpiai keretbe. A legtöbb sportolót az úszók (82), az atléták (70), a kézilabdázók (64), a röplabdázók (52) és a vízilabdázók (47) nevezték meg. Az Athénben legeredményesebb kajak-kenu irányítói ugyanakkor mindössze 34 versenyzőt válogattak.

Nyolc sportág - atlétika, birkózás, cselgáncs, kajak-kenu (2-3-at), öttusa, úszás (1-2-t), vívás és vízilabda - tervez első helyezést, s további öt (evezés, ökölvívás, sportlövészet, súlyemelés, torna) dobogós pozíciót. Érdekesség, hogy kézilabdában jelenleg nem számítanak érmes helyezésre.

A huszonnyolc sportág közül a baseball, a softball és a gyeplabda, valamint a női labdarúgás képviselői nem remélik a részvételi jog megszerzését. Ezzel szemben az eddigi sikertelen próbálkozások ellenére a gumiasztal, a strandröplabda, valamint a Pekingben bemutatkozó kerékpáros BMX szakág elöljárói úgy vélik, sikerülhet versenyzőt kijuttatni a kínai fővárosba.

A MOB, amelynek vezetése a június 18-án sorra kerülő közgyűlésen terjeszti a tagság elé a tervet, a magyar versenyzőktől legalább 20-22 sportágban várja el a részvételt, lehetőleg minél nagyobb számban. A bizottság az olimpiai keret valamennyi tagjától megköveteli, hogy tisztán, doppingmentesen készüljön és versenyezzen. Mindezt a közeljövőben szerződésben kell a keret tagjainak vállalniuk.

A támogatási rendszerrel kapcsolatban a MOB azt javasolja, hogy a célkitűzés első felében, 2006 végéig minden részvételre készülő sportág részesüljön állami támogatásban, még ha differenciáltan is. 2007-től az éremesélyesekre kell nagyobb figyelmet fordítani.