Vágólapra másolva!

Aján: 2008 után sem változik az olimpia programja

Kedden a genfi repülőtér tanácstermében tartott rendkívüli ülést a Nyári Olimpiai Sportágak Nemzetközi Szövetsége (ASOIF), hogy közös álláspontot alakítson ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) július 5. és 8. közötti szingapúri kongresszusára.

"Megítélésem szerint mind a 28 sportág ott maradhat a nyári olimpia műsorán. A tanácskozáson kinyilvánítottuk, hogy nem vagyunk hívei a változtatásnak, s mindezt Dennis Oswald, az ASOIF elnöke közölni fogja Jacques Rogge NOB-elnökkel" - mondta a megbeszélés után Aján Tamás, aki a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnökeként vett részt tanácskozáson.

Az ötkarikás játékok programján jelenleg szereplő 28 sportág nemzetköti szövetségét tömörítő szervezet április végén hívta össze a rendkívűli űlést, miután a NOB végrehajtó bizottsága elfogadta az olimpia programjának új szelekciós elvét.

E szerint a jövőben valamennyi sportág műsorban tartásáról szavaz majd a szervezet tagsága. Ennek lényege, hogy az a sportág, amelyik nem kapja meg a tagok 50 százalék plusz egy szavazatot, kikerül a programból.

Aján jelezte, öt sportág (golf, görkorcsolya, rögbi, fallabda, karate) vár arra, hogy felkerüljön az olimpia műsorába, ám a keddi egységes állásfoglalás alapján úgy érzi, nem lesz változás 2008 után sem.