Vágólapra másolva!
Péntekig két főváros, Moszkva és Berlin jelentkezett be hivatalosan is a FINA-nál, a Nemzetközi Úszószövetségnél, hogy kész megrendezni Montreal helyett a vizes sportok - úszás, vízilabda, műugrás, műúszás és nyíltvízi úszás - 2005-ös világbajnokságát július 17. és 31. között.

A FINA vezető testülete, a Büro január 19-én döntött úgy, hogy a kanadai várostól elveszi a rendezési jogot, mert nem látja biztosítottnak azt, hogy Montreal - a több millió dolláros költségvetési hiányból fakadó pénzügyi bajok, szervezési, jegyeladási gondok miatt - képes rendben lebonyolítani az idei vb-t. Egyszersmind a FINA irányítói február 13-i határidővel új pályázatot írtak ki a rendezésre, az eredeti nyári időpont meghagyása mellett.

A bizalom megvonása után az elsők között jelezte "beugrókészségét" Montreal helyébe Athén és Moszkva, a németek hasonlóképpen reagáltak azzal a megszorítással, hogy még választaniuk kell a lehetséges hazai jelöltek, Berlin és München közül. Szóba került a Montreallal szemben a vb-házigazdaságért folyó vetélkedésben annak idején egyetlen szavazattal alulmaradt egyesült államokbeli Long Beach is, az amerikaiak azonban utóbb egyértelműsítették, hogy most már nem érdekli őket a 2005-ös vb. Felmerült továbbá Ausztrália is, amely példának okáért 1991-ben és 1998-ban rendezett már, 2007-ben pedig megint rendezni fog világbajnokságot, de éppen utóbbi miatt elállt a 2005-ös "visszadatálástól".

Moszkva, amely nem mellesleg a 2012-es nyári olimpiának is szívesen adna otthont, azután adta be "vizes" pályázatát, hogy az orosz kormány garanciát vállalt a vb-ért, s már azt is jelezték, hogy az idei világbajnokságot abban a komplexumban bonyolítanák le, amelyben az 1980-as nyári ötkarikás játékok hasonló versenyeit is tartották. A németek pénteken közölték, hogy Berlin ugyancsak megpályázza a vb-t, a görögök viszont hivatalosan még nem jelentkeztek be a nemzetközi szövetségnél - jóllehet a dpa német hírügynökség szerint pénteken lejár a határidő.

Az új házigazda kilétét várhatóan február 15-én jelenti be a FINA.