Vágólapra másolva!
A kormány javaslata alapján a magyar sportra szánt összeg 1,2 milliárd forinttal bővül az idei költségvetés tartalékának terhére, míg a tavaly létrehozott Nemzeti Sporthivatal (NSH) a Miniszterelnöki Hivataltól (MeH) átkerülhet a Belügyminisztérium (BM) felügyelete alá, és a 2006-os költségvetés tervezésekor a sportra szánt támogatás az inflációt jelentős mértékben meghaladó módon nőhet - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, miután szerdán a Parlamentben több sportvezetőt is hivatalában fogadott.

A kormányfő kitért arra, hogy a sportra idén szánt pénzt most emelnék másodjára, korábban volt már egy kétmilliárdos növelés. A mostani 1,2 milliárddal a meglévő 20,3 milliárdot egészítik ki.

Gyurcsány a félórás konzultációt követően tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a sportvezetők egyetértenek abban, hogy ezzel az összeggel az idei feladatok megoldhatók, és bízik benne, most már semmi sem veszélyezteti a hazai sport nyugalmát.

A plusz összeg elosztására a köztestületek tesznek javaslatot, és a végső szó az NSH-t vezető Ábrahám Attiláé, aki elmondta: a mostani emelt összeg kapcsán elsősorban a szövetségi működésre, egyesületi és műhelytámogatásra, illetve a szabadidősportra kívánnak összpontosítani.

A kormányfő hozzátette: miután áttekintették a Nemzeti Sporthivatal néhány hónapos munkáját, törvénymódosítással kezdeményezik, hogy az NSH kerüljön át a MeH-től a BM-hez. "Kerüljön közelebb a terület az önkormányzatokhoz. Remélem, ezzel javulni fognak a szabadidősport és az iskolai testnevelés feltételei, körülményei" - mondta Gyurcsány Ferenc.

A következő évi költségvetés tervezésekor a sport központi támogatást az inflációt jelentősen meghaladó mértékben kívánja növelni a kormány. "A kormány kész arra, hogy amikor tárgyalni fogja a stratégiát, akkor nyilatkozzon arra vonatkozóan, milyen hosszú távú feltételekkel biztosítja az államháztartás a költségvetés részvételét ebben a finanszírozásban" - tette hozzá Gyurcsány.

Deutsch Tamás, a Fidesz országgyűlési képviselője közleményében üdvözölte a bejelentett kormányzati elképzelést. Az Országgyűlés fideszes alelnöke példaértékűnek tartja, hogy a kormány megfontolta és elfogadta a sportági szakszövetségek és sportszervezetek által támogatott szakmai kezdeményezést a magyar versenysport költségvetési támogatásának növelésére. A közlemény emlékeztet arra, hogy az elmúlt hetekben a magyar sportélet több szervezete és vezetője kereste meg Deutsch Tamást, és kérte: országgyűlési alelnökként, volt sportminiszterként működjön közre abban, hogy a támogatások növelésére közösen megoldást találjanak.

Csötönyi Sándor, az ökölvívó-szövetség elnöke elégedetten távozott a megbeszélésről. "A sportban ez a győzelem napja. Az illetékesek végre megértették, hogy a sportvezetők nem azért kiabálnak, mert így tetszik nekik, hanem azért, mert baj van. Most viszont boldogok vagyunk."

Sinka László, a kézilabda-szövetség (MKSZ) főtitkára is mosolygósan nyilatkozott: "Remélhetőleg így egyensúlyba kerül a sport. Fontos, hogy az állam nagyobb összeggel járuljon hozzá a területhez, mert csak így tartható a színvonal."

A szerdai parlamenti konzultáción a kormányfő, valamint Ábrahám Attila, Sinka László és Csötönyi Sándor mellett részt vett Lamperth Mónika belügyminiszter, Kiss Péter kancelláriaminiszter, Füleky András, az NSH elnökhelyettese, Vitray Tamás, a Nemzeti Sporttanács elnöke. Jelen volt még az ülésen Hegedűs Csaba, a birkózó-, Baráth Etele, a kajak-kenu- és Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke, Kökény Beatrix egykori kiváló kézilabdázó, MKSZ-elnökségi tag, valamint Vass Károly, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke.