Vágólapra másolva!
A délkelet-ázsiai természeti katasztrófa miatt nem idén augusztusban, hanem csak 2006-ban ad otthont a 10. Délkelet-ázsiai Játékoknak Srí Lanka. Ezt az ország sportminisztere, Dzsevan Kumaranatunga jelentette be.

"Ez nem az az idő, amikor egy rangos, ünnepi sporteseményt kell megtartanunk. Várunk egy évet. Az ország most a károk helyreállítására koncentrál" - mondta Kumaranatunga. A Délkelet-ázsiai Játékokon hagyományosan nyolc ország - Srí Lanka, India, Pakisztán, Afganisztán, Banglades, Nepál, Bhután és a Maldív-szigetek - versenyzői mérik össze tudásukat 19 sportágban.

Mindeközben egy futballista és két labdarúgóklub is jelezte: segíteni kívánja a katasztrófa károsultjait. Stig Töfting, a dán labdarúgás egyik legellentmondásosabb személyisége nemes felajánlást tett: a volt válogatott középpályás 53 darab mezét bocsátja árverésre az interneten. "Amióta az első televíziós felvételeket megláttam, csak arra tudok gondolni, hogy miként segíthetnék ezeknek az embereknek" - nyilatkozta a rendkívüli erőszakosságáról ismert futballista, aki olyan ereklyéktől válik meg, mint a brazil Amorosótól vagy honfitársától, a kapuslegenda Peter Schmeicheltől kapott mezek. Akciójától mintegy 9000 dolláros bevételt vár.

A 41-szeres válogatott Töftinget korábban kétszer ítélték el jogerősen. A 2002-es világbajnokság után a nemzeti csapat tiszteletére rendezett vacsorán súlyosan bántalmazott két férfit, ezért három hónapot töltött rács mögött. 1999-ben - amikor Németországban légióskodott - egy őt bíráló szurkolót vert meg, ami miatt 20 napos felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Az olasz bajnokság éllovasa, a Juventus több más futballklubhoz hasonlóan jelentős anyagi felajánlást tett. A torinói együttes vezetői 300 ezer eurót utaltak át a Don Bosco nevű segélyszervezet számlájára, amely a pénzből a tragédia sújtotta térségben árvaház építését segíti majd elő olyan gyerekek befogadására, akik szüleiket a december 26-i földrengést követő szökőárban vesztették el.

A Juventust megelőzően az olasz profiliga 350 ezer eurót adományozott a térségben élők javára, de korábban már több német és angol klub, valamint a nemzetközi (FIFA) mellett kontinentális és nemzeti szövetségek is hasonlóképpen cselekedtek.

A német bajnokságban szereplő Hertha BSC hasonlóan jelentős anyagi felajánlást tett a délkelet-ázsiai természeti katasztrófa károsultjainak megsegítésére. A Dárdai Pált is foglalkoztató berliniek 2010-ig 250 ezer eurót adományoznak a rászorulóknak, az összeget a csapat, a vezetőség és a szurkolók gyűjtik össze. "Egyelőre még keressük a támogatandó létesítményt, amely minden bizonnyal egy árvaház, óvoda vagy iskola lesz" - jelentette be Dieter Hoeness klubmenedzser. Kedden a Bundesliga-rivális Bayern München lépett a segítségnyújtók közé: a bajorok 300 ezer eurót utalnak át egy Srí Lanka-i gyermekintézménynek.

A december 26-ai földrengést követő szökőár ismertté vált áldozatainak száma meghaladja a 146 ezret, Srí Lankán több mint 30 ezren vesztették életüket, de a hatóságok szerint a halottak végleges száma akár a 42 ezret is túllépheti.