Vágólapra másolva!
Ezer nappal a pekingi olimpia előtt mintegy ezerfős magyar versenyzői keret készül a XXIX. nyári ötkarikás játékokra, s a Magyar Olimpiai Bizottság reményei szerint 200-250-en át is hámozzák magunkat a kvalifikációs versenyeken.

A 2008. augusztus 8-i pekingi megnyitóünnepséget alapul véve a visszaszámlálás egészen pontosan november 12-én, szombaton érkezik a bűvös 1000-es számhoz, ám a Magyar Olimpiai Bizottság egy nappal korábban tartott sajtótájékoztatót a jeles alkalomból.

Molnár Zoltán, a MOB ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a leendő csapatunk létszámát, valamint az eredményességét illetően is az athéni olimpia az irányadó. "Igaz, hogy a 2004-es olimpia előtt ezer nappal 700-800 fős keretünk készült a játékokra, most pedig ezren teszik ugyanezt, ám mindez nem jelenti azt, hogy bővült volna a háttér. A nagyobb létszámra az a magyarázat, hogy a sportági szakszövetségek most a fiatalabb korosztályra is kitekintenek" - jegyezte meg Molnár Zoltán.

Az ügyvezető hangsúlyozta, hogy maga az olimpiai részvétel kiharcolása is nagyon nehéz feladat, s tulajdonképpen a kvalifikációs sorozat szerves része az olimpiai játékoknak, egyfajta selejtezőként felfogható. A MOB elvárása szerint 200-250 versenyzőnknek kell sikerrel vennie ezt a "selejtezőt".

Az athéni magyar doppingesetek kapcsán Molnár Zoltán reményeit fejezte ki, hogy Pekingben ilyenre nem lesz példa. Ám ha mégis lenne, akkor a MOB teljes mellszélességgel kiáll az érintett versenyző mellett egészen addig, amíg a B minta nem teszi egyértelművé a doppingolás tényét. Ha viszont a versenyző A mintája után a B is pozitív lesz, akkor a versenyzőt "magára hagyja". Ugyanezzel számolhat az is, aki megtagadja a mintaadást.

Elhangzott, hogy a jövő februári torinói téli olimpián induló versenyzőinket alapos doppingvizsgálatnak vetik alá, s a mintákat nem itthon ellenőrzik, hanem valamelyik külföldi akkreditált laboratóriumba küldik. "Bár a hazai ellenőrzések kapcsán az illetékesektől többször elhangzott, hogy az olimpia előtt itthon minden rendben volt, az athéni történések ismeretében ezt fenntartással kell fogadnunk" - szögezte le Molnár Zoltán.

A sajtótájékoztatón Köpf Károly, a MOB sportszakmai igazgatója statisztikai adatokkal alátámasztva vázolta, jelenleg milyen erőt képviselünk az olimpiai sportágakban. Mint ismert, versenyzőink Athénban 144 pontot szereztek; a világbajnokságokon idén már 136-ot, ám súlyemelésben Katarban jelenleg is zajlik a vb, ökölvívásban Mienjangban most kezdődik, s a melbourne-i tornász-, valamint a szentpétervári nőikézilabda-vb-re még ezután kerül sor.

Az összkép azonban nem adhat okot elégedettségre: "A hazai élvonal fokozatosan szűkül, mögüle pedig hiányzik a hátország" - fogalmazott Köpf Károly, megemlítve, hogy a küzdősportágakban - birkózás, cselgáncs, ökölvívás - alig van itthon edzőpartner.

A birkózók és a cselgáncsozók azonban idén így is jelentősen előreléptek, előbbiek 29, utóbbiak 11 olimpiai pontot szereztek az athéni 7 és 0 után, vívásban viszont hatalmas a visszaesés. Legeredményesebb olimpiai sportágunk Athénban 28 olimpiai pontot szerzett, az idei lipcsei vb-n pedig csak tizenkettőt. "S ez komoly aggodalomra ad okot" - szögezte le Köpf Károly. A legjobban, ahogy az utóbbi években megszokhattuk, idén is a kajak-kenusok teljesítettek, az athéni 39 pont után a zágrábi vb-n 40-et szereztek. Utánuk a már említett birkózók (29) következnek, majd az úszók (16).

Olimpiai számokban idén az úszó Cseh László (400 m vegyes), a cselgáncsozó Braun Ákos (73 kg), kajak-kenuban a Kovács Katalin, Janics Natasa (K-2 500) és a Kökény Roland, Kucsera Gábor (K-2 1000) kettős, evezésben a Hirling Zsolt, Varga Tamás (könnyűsúlyú kétpár) duó, valamint nőivízilabda-csapatunk (Benkő Tímea, Brávik Fruzsina, Drávucz Rita, Horváth Patrícia, Kisteleki Dóra, Pelle Anikó, Serföző Krisztina, Stieber Mercedes, Takács Orsolya, Tomaskovics Eszter, Tóth I. Andrea, Valkay Ágnes és Zantleitner Krisztina) nyert vb-aranyat.

Fábik Tibor