Vágólapra másolva!
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöksége egyhangúlag, 15-0 arányban megvonta a bizalmat Aján Tamás főtitkártól, akit pénteken az athéni olimpián történt, magyar súlyemelőket érintő doppingesetek kapcsán hallgattak meg.

Ez azt jelenti, hogy a MOB legközelebbi közgyűlésén, november 26-án új főtitkárt választanak. Aján Tamás nem mondott le, viszont a kialakult helyzetben nem látja értelmét, hogy pályázzon a főtitkári posztra. Mint megjegyezte, az elnökségnek van olyan holdudvara, hogy elérje, őt ne válasszák meg újból.

A három és fél órás, zárt körű elnökségi ülésen Aján Tamás először beszámolt az athéni ötkarikás játékokon történt, három magyar súlyemelőt érintő doppingesetről. (Az ezüstérmétől megfosztott Gyurkovics Ferenc, valamint Kecskés Zoltán pozitív mintát adott, míg Kovács Zoltán nem produkált vizsgálati anyagot.)

Aján Tamás, aki egyben a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke, visszavonta azokat a korábban tett állításait, miszerint konkrétan tudja, mi történt a görög fővárosban, és tudja, kik a felelősök, mivel a kellő jogi háttér hiánya miatt ezek nem bizonyíthatók. A konkrét esetekkel kapcsolatban új információ nem hangzott el.

"Magyarországon sajnálatosan nincsen meg az a jogi háttér, hogy bizonyítani lehessen bármit. Tehát pletyka marad az, amire azt mondtam, hogy tudom. És ezt követően nem tudom jogi háttér nélkül bizonyítani azt, amit feltételeztem" - mondta.

Hozzátette: éppen emiatt elég sok támadás érte az olimpiai bizottságot és annak elnökségét. "Mivel 1968 óta MOB-tag vagyok, szeretném azt, hogy a MOB-ot semmi bántás ne érje! Becsülettel dolgozom, és tiszteletben tartom az elnökség azon véleményét, hogy ez az egész kérdés annyi haragot és annyi indulatot váltott ki a MOB-bal kapcsolatosan, hogy úgy foglalt állást: jobb ha nem töltöm be a főtitkári tisztséget."

Aján Tamás hangsúlyozta, hogy nem mondott le, most is teljesen vétlennek és ártatlannak tartja magát. A sportdiplomata megjegyezte, nem csak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is kötelezettséget vállalt arra, hogy a további esetleges, idézőjeles csalásokat kizárják a jövőben.

A beszámolót követően az elnökség bizalmi szavazást tartott, amelynek eredményeként egyhangúlag javasolja, hogy a MOB-közgyűlés új főtitkárt válasszon. A közgyűlést az eredeti szándéktól eltérően egy hónappal korábban, november 26-ra hívják össze.

"A MOB elnöksége változatlanul igényt tart Aján Tamás tekintélyes nemzetközi munkájára, és ahhoz minden támogatást biztosít" - áll a Magyar Olimpiai Bizottság közleményében. Aján Tamás 1989-től töltötte be a MOB főtitkári posztját.

"Az elnökség a maga részéről megfogalmazta véleményét az üggyel kapcsolatban, de a november 26-i közgyűlésnek kell eldönteni, hogy a jövőben ki töltse be a főtitkári posztot" - jelentette ki Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. Hozzátette, hogy Aján Tamás elvileg indulhat a posztért kiírandó pályázaton.