Vágólapra másolva!
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közgyűlése szombaton újabb négy évre Schmitt Pált választotta elnökké. A testületet 1989 óta irányító sportdiplomata egyedüli jelölt volt a posztra, a tagság 99:39-es aránnyal szavazott neki bizalmat.

"Az ötödik ciklusra kaptam most megbízást. Ha kitöltöm a mandátumomat, húsz évig leszek a Magyar Olimpiai Bizottság élén, amire 110 esztendő alatt nem volt példa. Az egységért, a szolidaritásért és a belső kohézió megteremtéséért fogok dolgozni, továbbá azért, hogy helyreállítsam a testület megbecsülését" - mondta közvetlenül a megválasztását követően a régi-új elnök.

A főtitkári teendőket a jövőben is - a Schmittel 1989 óta együtt dolgozó - Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke látja majd el, aki a voksoláson 79-58-ra nyert Kamuti Jenő, az Európai Vívó Szövetség és a Nemzetközi Fair Play Bizottság vezetője ellen. "Szeretnék mindenkivel együttműködni, bízom abban, hogy a megkezdett munka folytatásával a MOB nagyon erős testület lesz, melynek a szekerét együtt toljuk a leendő sikerek érdekében" - fogalmazott Aján.

Alelnöknek a hat jelölt közül Gyárfás Tamást (105 szavazat), az úszó- és Császári Attilát (102), az öttusaszövetség elnökét, valamint Bakonyi Tibor (101) főpolgármester-helyettest, az Országgyűlés ifjúsági és sportbizottságának elnökét, továbbá Gémesi Györgyöt (83), a vívószövetség első emberét választották meg.

Az elnökségbe a fennmaradó 11 helyre 27 pályázó közül az első körben Faragó Judit (101), Hegedűs Csaba (95), Zsivótzky Gyula (87), Sinka László (75), Kamuti Jenő (73), dr. Berkes István (70), Csötönyi Sándor (67) és Kulcsár Győző (65) került be. A másodikban, a harmadikban és a negyedikben nem sikerült új tagot választani, az ötödikben Kondrád János és Vass Károly, majd az ismét csak sikertelen hatodikat és hetediket követően a nyolcadikban Szabó Tamás vált a vezető testület tagjává.

Az ülés kezdetén a 157 szavazásra jogosult tag közül 139 volt jelen - ez a szám később nőtt -, így a közgyűlés határozatképes volt. A voksolásokat megelőzően Schmitt Pál beszámolt a legutóbbi, március 19-i közgyűlés óta történtekről, majd a tagság elfogadta a 2006-os téli olimpia előkészületeit összegző írásbeli anyagot, illetve az elmúlt hónapokra vonatkozó gazdasági beszámolót, egyúttal pedig arról határozott, hogy a 2008-as nyári játékok felkészülési irányelveit a június 11-i ülésen vitatja meg, így addig az új elnökségnek is lesz lehetősége véleményalkotásra, akárcsak a tagságnak módosító javaslatok megfogalmazására.

Schmitt Pál bejelentette, hogy Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke az október eleji magyarországi látogatása során elismerésben részesíti Egerszegi Krisztinát, Kulcsár Győzőt, Kárpáti Györgyöt, valamint Fábiánné Rozsnyói Katalint és dr. Berkes Istvánt.