Vágólapra másolva!
Hétfőn a Parlamentben megtartotta alakuló ülését a Nemzeti Sporttanács, amely a kormány mellett működő tanácsadó, javaslattevő testület. A tagok első tanácskozásukon az ügyrendi kérdések mellett a Nemzeti Sportstratégia megalkotásával kapcsolatos feladatokról döntöttek. A június 10-én kinevezett, Vitray Tamás által vezetett NS 17 tagból áll, s összetételében a civil túlsúly érvényesül.

Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter szerint olyan fórum született, amely a helyenként veszekedő sportvilágban képes konszenzust teremteni. "A testületnek a sportfinanszírozás terén az a célja, hogy javaslataival növelje a szponzorokhoz képest kisebbségben lévő állami, illetve önkormányzati támogatásokat, továbbá szabályozza azok elköltését" - mondta a tárca vezetője. Hozzáfűzte: az olimpia és a paralimpia után először a nemzeti sportstratégia lesz napirenden. Ennek feladatairól október elején indulhat meg a nyilvános vita, és a téma várhatóan tavasszal kerül a kormány elé.

Vitray Tamás - aki az Országgyűlés illetékes testületének szavazásán, május 26-án kapott bizalmat - nagyon jó benyomásokkal zárta az alakuló ülést, és meggyőződésének adott hangot, hogy az NS tagjai komolyan veszik szerepvállalásukat.

A Nemzeti Sporttanács tagjai:
- Vitray Tamás elnök
- a gyermek-, ifjúsági és sportminiszter mint társelnök
- az oktatási miniszter
- az egészségügyi, szociális és családügyi miniszter
- a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
- a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke
- a nemzeti sportszövetségek elnökei (Nemzeti Sportszövetség, Nemzeti Szabadidősport Szövetség, Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége)
- a Wesselényi Miklós Sportközalapítvány kuratóriumának elnöke
- a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke
- az Országgyűlés Ifjúsági és Sportbizottságának elnöke
- a települési, területi önkormányzatok országos szövetségeinek képviselője
- a diáksport és a főiskolai-egyetemi sport szövetségeinek képviselője
- a testnevelő tanárok egyesületei által jelölt személy
- a sportot támogató üzleti vállalkozások (Szponzorok Tanácsa) képviselője
- a Nemzet Sportolói által saját soraikból választott személy.