Vágólapra másolva!
Medgyessy Péter miniszterelnök csütörtökön, a Magyar Sport napján átadta a Nemzet Sportolója címet annak a tizenkét, a 60. életévét betöltött kiválóságnak, aki elsőként kapta meg a havi bruttó 500 ezer forint életjáradékkal járó kitüntetést. Az Országház Kupola-termében rendezett ünnepségen Albert Flórián, Balczó András, Bíróné Keleti Ágnes, Gyarmati Dezső, Hammerl László, Kulcsár Győző, Polyák Imre, Portisch Lajos, Puskás Ferenc, Székely Éva, Weltner Györgyné Ivánkay Mária és Zsivótzky Gyula kapta meg a címet. Közülük Puskás Ferenc megromlott egészségi állapota miatt nem tudott részt venni az ünnepségen, s távol maradt az eseménytől Balczó András is.

A díjátadás képekben

A Nemzet Színésze mintájára létrehozott Nemzet Sportolója cím odaítéléséről a március 14-én életbe lépett sporttörvényhez elfogadott kormányrendelet intézkedett. A kiírásban szerepelt, hogy a díjazottak a 60. életévet betöltő nagyságaink közül kerülhetnek ki, akik a kiemelkedő versenyzői pályafutásuk lezárása után is fontos szerepet töltöttek be a magyar sportéletben.

A díjazottak személyére az országos sportági szakszövetségek, az országos sportági szövetségek, a fogyatékosok országos sportszövetségei, a sport területén működő társadalmi szervezetek és a Magyar Edzők Társasága március 31-ig tehetett javaslatot a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium felé. A javasolt személyek közül a jelöltek listáját Gyurcsány Ferenc ifjúsági- és sportminiszter hosszas egyeztetések után állította össze.

Ezen az április 19-én nyilvánosságra hozott listán még ötvenöten szerepeltek, de Gyurcsány Ferenc újabb egyeztetések után már csak tizenkét nevet terjesztett a kormány elé, amely április 28-án meghozta a döntést: a Nemzet Sportolói Albert Flórián (labdarúgó), Balczó András (öttusázó), Bíróné Keleti Ágnes (tornász), Gyarmati Dezső (vízilabdázó), Hammerl László (sportlövő), Kulcsár Győző (vívó), Polyák Imre (birkózó), Portisch Lajos (sakkozó), Puskás Ferenc (labdarúgó), Székely Éva (úszó), Weltner Györgyné Ivánkay Mária (asztaliteniszező) és Zsivótzky Gyula (atléta) lett. Weltner Györgyné Ivánkay Mária a parasportolók képviseletében került a díjazottak közé.

Az Országház Kupola-termében csütörtökön rendezett díjátadó ünnepség a Himnusz felcsendülésével kezdődött, majd Medgyessy Péter miniszterelnök köszöntője következett. "Az Európai Unióhoz való csatlakozás új ösztönzés arra, hogy áttekintsük, mire és kikre lehetünk büszkék, s a Nemzet Sportolói ilyenek.

A tizenkét kitüntetett kiválasztásnál a bőség zavarával szembesültünk, hiszen ötvenöt nagyon jó javaslatból kellett kiválasztani tizenkét egészen kiválót. A nemzet ezzel a díjjal tiszteletét és háláját fejezi ki azoknak, akik oly sokat tettek az országért" - fogalmazott beszédében a kormányfő, majd a díjazottaknak alfabetikus sorrendben adta át a Nemzet Sportolója-kitüntetéseket.

A magyar sport tizenkét nagysága közül Puskás Ferenc megromlott egészségi állapota miatt nem tudott részt venni az ünnepségen, s nem volt jelen Balczó András sem. A közéletből szinte teljesen visszavonult Balczó korábban jelezte, hogy a díjat elfogadja, s a távolmaradásának okáról nem küldött értesítést.

A díjátadás után a Szózat csendült fel, majd a Vadász-teremben Gyurcsány Ferenc mondott pohárköszöntőt.

Fábik Tibor