Vágólapra másolva!
Amikor már azt hinné az ember, megvan a megoldás, mindig akad újabb és újabb kiskapu, szer, ami bizonyítja, ábrándozni lehet a sport tisztaságát illetően, de mindig is lesznek olyanok, akik a tiltott szerekkel érnek el sikereket. Idén minden idők egyik legnagyobb doppingbotránya van kibontakozóban, az eddigi vizsgálatok ugyanis eddig mutathatták ki a tetrahidrogesztrinon jelenlétét a szervezetben. Ráadásul a huszonegyedik század doppingellenes harca kilátástalan fázisba érkezett el. Megjelent a legmodernebb, legtökéletesebb fegyver, amely ellen - egyelőre - nincs orvosság. A szakemberek a 2012-es olimpiára már azt prognosztizálják, minden második-harmadik sportoló ezzel a módszerrel készül fel, s nem marad világcsúcs, amely ne dőlne meg. Végérvényesen elterjed a géndopping.

Minden idők egyik legnagyobb, de fajsúlyát tekintve talán legjelentősebb doppingbotránya bontakozott ki 2003 júniusában, amikor is a neve elhallgatását kérő (valószínűleg a "buliból" kimaradó) amerikai atlétaedző az Egyesült Államok doppingellenes bizottságához (USADA) fordult, s elárulta, számos atléta új, a használatban lévő vizsgálatokkal kimutathatatlan szteroidot használ.

A USADA júliusban és augusztusban 550 doppingmintát vizsgált át ismét kaliforniai, burlingame-i laboratóriumában, nagy figyelmet fordítva a THG néven elhíresült tetrahidrogesztrinon jelenlétének.

Október 17-én a bizottság ugyan nem nevezte meg a bűnösöket, de bejelentette, számos atléta szervezetében megtalálták a szteroidot, s a pozitív tesztek komoly eltiltásokat vonhatnak maguk után. Ez pedig azt jelenti, hogy az athéni olimpián címvédők és világcsúcstartók sem lehetnek jelen.

Október 18-án az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága egy hónapot adott a helyi atlétikai szövetségnek, hogy kiderítse pontosan, mi történt a sportágon belül. Közben a vizsgálatok nyomán közel negyven amerikai sportoló (több sportág képviselői) ellen nyújtottak be bizonyítékot a San Franciscó-i bíróságon, az első "bűnös" (?), akit név szerint is említettek, a súlylökő Kevin Toth volt.

Október 20-án Michelle Verroken, az Egyesült Királyság doppingellenes bizottságának igazgatója jelezte, napokon belül megvizsgálják a rendelkezésre álló teszteket, s főleg azokat a sportolókat veszik górcső alá, akik huzamosabb ideig edzőtáboroztak a tengerentúl. Október 21-én Dick Pound, a WADA (World Anti-Doping Agency - Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) elnöke kérte, hogy a nyári atlétikai világbajnokság összes mintáját vizsgálják át. Egy nappal később kiderült az újabb vétkes neve, a britek Európa-bajnok és -csúcstartó sprintere, Dwain Chambers is használta a THG-t, ráadásul nála a B-próba is pozitívnek bizonyult (Toth és Chambers mellett a középtávfutó Regina Jacobs és a kalapácsvető John McEwen neve került napvilágra, a B próbák eredményét azonban még nem hozták nyilvánosságra.)

"A doppingoló sportolókon kívül tehát vétkesek mindazok, akik doppingszereket ajánlanak, felírnak, vesznek, beszereznek, átadnak vagy forgalmaznak, s ezért e tevékenységek megfelelő büntetést vonnak maguk után."
(Idézet a Magyar Olimpiai Bizottság kiadványából)



A brit Sunday Sun interjút készített Mike McLeoddal, az 1984-es Los Angeles-i olimpián tízezer méteren ezüstérmet szerző egykori atlétával, aki anno ugyancsak a hatékony vizsgálatnak köszönhette sikerét. Tizenkilenc esztendővel ezelőtt ugyanis eredetileg Matti Vainio ért célba a második helyen, ám megbukott a doppingvizsgálaton. (Az már csak McLeod balszerencséje, hogy a győztes, Alberto Cova hiába ismerte be később, ő vérdoppingot alkalmazott, nem vették el tőle az aranyérmet.)

McLeod érvelése kicsit sarkos, de akár elfogadható is lehetne: "Véleményem szerint Chamberst el kell tiltani örök életre a sportolástól. Bár ő arra hivatkozik, hogy nem tudhatta, mi az összetétele az általa használt táplálékkiegészítőknek, úgy vélem, a tudatlanság nem mentheti fel a bűn alól. El kell tiltani, visszavenni tőle az összes pénzt, amit keresett, még akár azt is, ami a reklámszerződéseiből adódott" - vélte McLeod, aki nem rejtette véka alá véleményét a Rio Ferdinand-ügyben sem, s a "feledékeny" labdarúgóra is kétéves eltiltást róna.

Forrás: EPA
Regina Jacobsot is THG-használattal vádolják

Az athéni szervezők már jelezték, mindent elkövetnek, hogy a jövő évi olimpia tiszta játékokként kerüljön megrendezésre."Pontosan követjük a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Doppingellenes Ügynökség szabályzatát, utasításait. Azt szeretnénk, ha az athéni két hét a sportról szólna, nem pedig a botrányokról, és ezért mindent meg is teszünk" - mondta a szervezési bizottság elnöke, Zsanna Angelopulosz-Daszkalaki.