Vágólapra másolva!
Prága szeretné megpályázni a 2016-os vagy 2020-as nyári olimpia rendezésének a jogát - jelentette be szerdán Pavel Bém főpolgármester, aki szerint erről kedden döntött a cseh főváros tanácsa. Ezzel egyidőben Párizs polgármestere hivatalosan bejelentette, hogy a francia főváros pályázik a 2012-es nyári olimpiai játékok rendezési jogára.

"Prága földrajzi helyzete, történelme és városképe miatt olyannyira egyedülálló a világon, hogy megfelelő hely lenne egy ilyen világesemény lebonyolítására" - mondta a főpolgármester.

A városi tanács ezzel kapcsolatban elfogadta "Az olimpiai Prága" elnevezésű dokumentumot, amely rögzíti a legidőszerűbb feladatokat. Ezek között a legfontosabb egy átfogó tanulmány elkészítése, amely kimutatná, hogy reális-e az elképzelés vagy sem. A prágai rendezés kérdése azzal összefüggésben merült fel újra, hogy június végén és július elején a cseh fővárosban ülésezik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

Előzetes becslések szerint a költségek 2,7-3,7 milliárd dollár között lennének. Összehasonlításul: a Sydneyben 2000-ben megrendezett játékok költségei több mint hárommilliárd dollárra rúgtak.

Az olimpia megrendezéséhez szükséges fejlesztésekkel és a háttéranyagok összegyűjtésével, illetve feldolgozásával a városi tanács illetékes szakbizottsága foglalkozik majd a cseh testnevelési szövetséggel együttműködve. A főpolgármester szerint most elsődlegesen azt kell felmérni, hogy milyen forrásokból lehetne a játékokat megvalósítani, s szükség lenne-e kölcsönök felvételére.

Cseh politikai körök, valamint ismert sportolók aránylag tartózkodóan fogadták az elképzelést. Szinte mindenki azt mondta: szívesen látná az olimpiát Prágában, de nem biztos, hogy annak költségeit a város fedezni tudná.

"Nagyon örülnék, de őszintén megvallom, hogy félek. Egy ilyen esemény rengeteg pénzbe kerül, s nem tudom, államunk elég gazdag-e ahhoz, hogy ezt előteremtse" - nyilatkozott például az 1952-ben, Helsinkiben gerelyhajításban győztes Dana Zátopková, a 2000 novemberében elhunyt legendás futó, a négyszeres olimpiai bajnok Emil Zátopek felesége.

Milan Jirásek, a Cseh Olimpiai Bizottság elnöke szerint az elképzelés reális. "Az utóbbi időben egyetlen város sem fizetett rá a nyári olimpia megrendezésére" - jelentette ki.

Csehország területén eddig még sosem rendeztek olimpiát. Prága 1968-ban egyszer már úgy döntött, hogy pályázik a rendezésre, az 1980-ra vonatkozó tervét azonban megváltoztatta, s végül Moszkva lett a házigazda.