Vágólapra másolva!
A Magyar Távirati Iroda Sportszerkesztőségének felkérésére a hazai szövetségek 1964 óta minden esztendőben eldöntik, kik sportágukban az év legjobbjai. Az idei - sorrendben 39. - jelölésekből kiderült, hogy a műrepülő Besenyei Péter már 15. alkalommal diadalmaskodott, így ebben a speciális versengésben a jelenleg is aktív sportemberek közül ő a legeredményesebb.

Besenyei mögött a gyorskorcsolyázó Egyed Krisztina következik a sorban 14 elsőséggel. Az abszolút csúcstartó a voksolás történetében Portisch Lajos sakknagymester, aki 23-szor lett első 1964 és 1994 között.

Különlegességnek számít, hogy a 2004-es athéni olimpiára már kvótát szerzett Sidi Pétert nemcsak sportlövészetben, hanem a számszeríjászoknál is jelölték. Szintén duplázott - igaz, sportágon belül - Csomor Erika, a duatlonos világbajnok triatlonban is az év legjobbja.

Hosszú évek óta megszakítás nélkül "uralkodik" sportágában, Besenyei és Egyed mellett, Lengyel Imre (műugrás, 1994-től), Zsótér Judit (számszeríjász, 1994-től), Baló Zsolt (gyorskorcsolya, 1995-től), Domonyik Gábor (tájfutás, 1995-től), Csollány Szilveszter (torna, 1996-tól) és Sávolt Attila (tenisz, 1996-tól). Polgár Judit is "törzstag" az elitben: 1989 óta nyolcadszor kapta a jelölést.

Gera: 20 éve a legjobb!http://forum.origo.hu/forum/forum?act=show&fid=48332

A világ legmagasabb csúcsát, a Mount Everestet meghódító Erőss Zsolt 1994 után másodszor lett a legkiválóbb hegymászó.

Először választották meg a legjobb női versenyzőt olyan, "tradicionálisan" férfias sportágakban, mint az ökölvívás és a birkózás, valamint a jégkorong.