Vágólapra másolva!
A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) jövő évi költségvetési támogatási előirányzata több mint 21,1 milliárd forint lesz, ez mintegy 3 milliárd forint növekedést jelent az idei kerethez képest. Erről Jánosi György miniszter számolt be a tárca szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. Közölte: jövőre 1,3 milliárd forinttal több pénz jut sportra, csaknem egymilliárddal több a kábítószer-ellenes küzdelemre, és mintegy 300-400 millióval növekszik a gyermek- és ifjúsági területen felhasználható összeg.

Jánosi György hozzátette: jelentősen nő a versenysport támogatása, az olimpiai felkészülésre szánt összeg az ideinek közel kétszerese, 1,3 milliárd forint plusz 200 millió forintnyi természetbeni támogatás lesz.

Szilvásy György, a GYISM közigazgatási államtitkára elmondta: míg az idén a tárca várható kiadása összesen mintegy 29 milliárd forint lesz, addig a jövő évre azt 42,8 milliárd forintra tervezik. Tájékoztatása szerint a kiadások fedezetét a költségvetési támogatás mellett a tárca mintegy 520 millió forintra tervezett saját bevételéből, a Bozsik-programra előirányzott 4,2 milliárd forintos egyszeri költségvetési támogatásból és a Sportfolió Kht. hárommilliárdos bevételéből teremti elő, 14 milliárd forintnyi hitelfinanszírozás pedig az államadósságba kerül át. A sportfinanszírozásról szólva Szilvásy György rámutatott arra: a tárca tervezett költségvetésében túlsúlyban szerepel a sport. A másik két területre jutó összegeket azonban más tárcák forrásai is kiegészítik.

Folytatni kívánják a stadionrekonstrukciós programot is - jelezte a tárca irányítója -, sportlétesítmény-fejlesztési programmá bővítve azt. Ennek a tevékenységnek a keretösszege kétmilliárd forint, amely kiegészül a Sportfolió Kht. 3 milliárdos bevételével. Szilvásy György bejelentette, hogy a kormány úgy döntött: visszapótolja a programba azt a négymilliárd forintot, amelyet a beléptető rendszerre az eredetileg tervezett összegen felül költött el a tárca előző vezetése.

A fejezet költségvetésében megjelenik az iskolai, diák- és felsőoktatási sport is, erre 240 millió forintot szánnak, valamint a sportolók, szakemberek kitüntetésére, jutalmazására fordítható 200 millió forint is. A költségvetési tételekkel kapcsolatos tájékoztatóból kiderül többek között, hogy a sportegészségügyi és doppingellenes feladatok támogatása több mint kétszeresére nő, s jelentősen nőnek a sporttudományt segítő források is. A sportágfejlesztési programokra, a műhelytámogatásokra közel 40, a szabadidősport finanszírozására 50 százalékkal jut jövőre több, mint 2002-ben.

Az olimpiai érmesek és a fogyatékos sportolók járadékának, elismerésének keretösszegét is 40 százalékkal emelik az ideihez képest. "A fejezeti költségvetés 2003. évre javasolt előirányzatai jelenleg nem tartalmazzák a 2008-as labdarúgó Eb és a 2012-es olimpia esetleges megrendezésével összefüggő, jövőre esedékessé váló kiadásokat. Sikeres kandidálás esetén, illetve az olimpiarendezésre vonatkozó döntés alapján a szükséges forrásokat a költségvetés általános tartalékának terhére biztosítjuk" - tér ki a tájékoztató két bizonytalan esemény kiadásainak esetleges fedezetére.