Vágólapra másolva!
Az eredeti tervekkel és szokásokkal ellentétben, 2004-ben az amerikai férfikosárlabda-válogatott tagjai is beköltöznek az athéni olimpiai faluba, s nem a méregdrága, ötcsillagos szállodát választják. Feltéve, ha sikerrel vívják meg a kvalifikációt.

Az NBA-sztárok is vállalják a megmérettetést az amerikai kosárlabda-válogatott olimpiai selejtezőjén. A nemzeti csapat nagy szégyenre csupán a hatodik helyet tudta megszerezni az idei, indianapolisi világbajnokságon, emiatt kvalifikációra kényszerül majd a nyáron. A USA Today úgy tudja, amennyiben a csapat bejut az ötkarikás tornára, ötcsillagos luxusszálloda helyett az olimpiai falut választja lakóhelyül.

4600 milliárd forint lenne a 2012-es olimpia/itthon/200211064600.html

"Lehetőséget kívánunk adni a csapatnak, hogy a faluban lakjanak, mert ez hozzátartozik az olimpiához, a családias hangulathoz" - nyilatkozta Tom Jernstedt, az Egyesült Államok Kosárlabda Szövetségének elnöke. A USA Basketball hivatalosan december közepén hozza nyilvánosságra az első hat csapattag nevét, majd február elején további két-három nevet közölnek. A végső tizenkettes keret pedig a selejtezők után alakul ki, természetesen abban az esetben, ha az amerikai válogatott sikerrel veszi az akadályt, azaz bekerül a selejtezőn az első három közé. Eddig Tracy McGrady, Tim Duncan, Ray Allen és Jason Kidd jelezte, szívesen játszana az olimpián.

"Már Kobe Bryanttel is felvettük a kapcsolatot, de tőle még nem kaptunk választ" - közölte Stu Jackson, a válogató bizottság elnöke. Az ESPN értesülése szerint a bizottság várja az igenlő választ Allen Iversontól (Philadelphia) és Kevin Garnett-től (Minnesota) is. Az is készpénznek vehető, hogy Larry Brown, a Philly edzője lesz a 2004-es olimpiai csapat szakvezetője. Ha viszont ez így lesz - a másik három, figyelembe vett szakember Phil Jackson (Lakers), Jerry Sloan (Jazz) és Pat Riley (Miami) volt -, akkor aligha számíthatnak Shaquille O'Neal játékára, a Lakers 216 centis centere ugyanis kijelentette, hogy csakis abban az eset vesz részt az olimpián, ha Jackson lesz az edző.

Athén 2004http://www.athens.olympic.org

A kvalifikációs torna jövő nyáron lesz, a helyszínt Toronto, San Juan, Mexikóváros, Caracas és Rio de Janeiro közül választják ki. A selejtezőn való játéklehetőség még nem jelent feltétlenül olimpiai csapattagságot, mint ahogy 1999-ben sem jelentett. Akkor ugyanis Richard Hamilton, Wally Szczerbiak és Elton Brand ott volt a selejtezőn, a sydneyi olimpiára azonban másokat hívtak meg helyettük. Az olimpia tizenkét indulójából egyelőre csak a házigazda görög és a világbajnok jugoszláv csapat részvétele biztos. Európából még egy, Amerikából három, Ausztráliából és Óceániából kettő-kettő, Ázsiából és Afrikából egy-egy együttes csatlakozhat a mezőnyhöz.

Ch. Gáll András