Vágólapra másolva!
Űzzünk sportot belőle! címmel január 18-tól február 8-ig sportfilmfesztivált rendez a budapesti Francia Intézet. A magyar és a francia alkotások vetítését követően legendás sportolókkal, valamint az egyes sportágak szakértőivel beszélgetnek a házigazdák

A programajánló szerint a sport jelenléte a filmvásznon egyre növekszik. Ehhez nagyban hozzájárulnak az egyedülálló események, így az éppen jelenleg zajló Dakar-rali, a júniusban Koreában és Japánban megrendezendő labdarúgó-világbajnokság és a júliusi Tour de France kerékpárverseny.

Ennek kapcsán a Francia Köztársaság Budapesti Nagykövetségének audiovizuális irodája és a Francia Intézet hét estén keresztül "tálalja" a francia és a magyar sportfilmek legjobbjait. A vetítéseket minden alkalommal beszélgetések követik, amelyeken az egyes sportágak szakértőivel, valamint ismert francia és magyar bajnokokkal találkozhatnak az érdeklődők. Esetenként könyvbemutató, dedikálás is színesíti a programot.

A vetítéssorozat nyitó napján, január 18-án, pénteken a Puskás Öcsiről szóló, 11 aranylábú futballista című francia alkotást vetítik. A filmet Jean-Christophe Rosé rendezte 1996-ban. A film utáni beszélgetésen Hidegkuti Nándorral, Grosics Gyulával, Buzánszky Jenővel és Szepesi Györggyel találkozhatnak az érdeklődők.

A sportfilmfesztivál további vetítési napjain két-két filmet, egy francia és es magyar alkotást mutatnak be. Január 21-én a rali kerül fókuszba. A műsoron a Dakar-raliról készült film, valamint a verseny első magyar résztvevőjéről, Szalay Balázsról szóló alkotás szerepel. Utóbbi film főhősével a film utáni beszélgetésen is találkozhatnak az érdeklődők.

Január 24-én a Marcel Cerdanról készült Gentleman-bokszoló című filmet, valamint a Kovács Istvánt bemutató Kokó című alkotást tekinthetik meg a nézők a budapesti Francia Intézetben. A francia és a magyar öklöző részt vesz a vetítést követő beszélgetésen is.

A január 28-án műsorra kerülő két film a labdarúgó-világbajnokságok eseményeit elevenítik fel. Az azt következő hétfőn, azaz február 4-én a vitorlázást megörökítő alkotások kerülnek műsorra. Február 6-án a "Tour de France" kerékpárversenyről szóló Sárga mez című filmet adják, ugyancsak vetítik a magyar Tour de Hongrie-ról szóló alkotást is. A fim után Bernard Hinault világbajnokkal és Paizs Péter százszoros magyar bajnokkal beszélgethetnek a program résztvevői.

A sportfilmek fesztiválja február 8-án, a kézilabda főszereplésével zárul. A magyar nézők megismerhetik a Lököttek nével illetett francia csapatot, valamint a Miss Euro Fradi című magyar alkotás is. A vetítések után eme sportág ismert alakjai közül Daniel Constantini, Kökény Bea és Németh András várja a nézőket beszélgetésre.

Ajánlat: