Vágólapra másolva!
Malajziában edzőtáborozik Sydney előtt a magyar súlyemelő-válogatott. Jelenleg kilenc versenyzőnk készül az olimpiára, de csak nyolc utazhat Ausztráliába.

Az olimpiára nyolc kvótát szereztek a magyar súlyemelők, a keret folyamatosan szűkült, és most már csak kilencen versenyeznek az indulás jogáért. A férfiak válogatási problémáját az élet már meg is oldotta, a hét jelölt közül Likerecz Attilát doppingolás miatt eltiltották, Ehrlich György bokája pedig az egyik edzés előtt futballozás közben megsérült, így maradtak öten az öt helyre: Farkas Zoltán, Popa Adrián, Kovács Zoltán, Tamtom Péter és Stark Tibor. A női keretből valakit még ki kell hagynia Fazekas Endre szövetségi kapitánynak, a négy pályázó Krutzler Eszter, Márkus Erzsébet, Likerecz Gyöngyi és Szik Melinda. A döntés az augusztus 16-ai elnökségi ülésen születik meg. A végleges, név szerinti nevezéseket augusztus 25-éig kell elküldeni, utána viszont már sérülés esetén sem lehet cserélni.

A versenyzők hónapok óta a Dunavarsány-Tata-saját klub háromszögben ingáznak, ezen a héten éppen az egyesületükben készülnek. Hétfőn újra beköltöznek a dunavarsányi edzőtáborba, és egyhetes megszakítással ott dolgoznak, egészen a szeptember elsejei elutazásig. Dolovai Tamás, a szövetség elnökhelyettese lapunknak elmondta, hogy a versenyzők Fazekas kapitánnyal, Haragos Attila edzővel és Popovics László orvossal Malajziába repülnek. Penang szigetén táboroznak, baráti áron, fejenként napi nyolcvan dollárért, ebben benne van a teljes ellátás, az edzőterem használata, és egy kisbusz is folyamatosan a versenyzők rendelkezésére áll. Nem utolsó szempont, hogy a penangi edzőtáborral a Budapest és Sydney közötti kilencórás időeltolódásból hat órát áthidalnak.

A kisebb súlycsoportokban indulók 12-én Bangkokban szállnak fel a Malév olimpiai chartergépére, a nehezebbek pedig három nappal később Kuala Lumpurban a Lauda Air járatán csatlakoznak a magyar küldöttséghez. A repülőjegyek árából a Magyar Olimpiai Bizottság vállalja a Budapest-Kuala Lumpur-Sydney útvonal költségeit, a Malajzián belüli, illetve a bangkoki járatra a súlyemelő-szövetség veszi a jegyet.

A súlyemelőknek a szereplésük előtt legalább egy héttel Sydneybe kell érkezniük. A nemzetközi szövetség ugyanis az olimpia színhelyén a verseny előtt doppingellenőrzést végez, és - akárcsak Atlanta előtt - valószínűleg minden indulótól mintát vesznek. A sportolókat ellenőrizhetik az ausztrál szervezők, sőt még a nemzetközi doppingellenes ügynökség, a WADA is. Persze, akit az ellenőrök meg akarnak találni, azt máshol is utolérik, a magyar olimpiai keret tagjait például a múlt héten Tatán ellenőrizte a nemzetközi szövetség.

Lépesfalvi Zoltán

(Magyar Hirlap)

Ajánló:

A sydneyi játékok a hálón

Korábban:

A novemberi, athéni világbajnokságon elért eredmények alapján összesen nyolc magyar súlyemelő - 5 férfi és 3 nő - vehet részt a sydneyi nyári olimpián.[március 8.]