Vágólapra másolva!
A parlamenti pártok közül pillanatnyilag legtöbb taggal - önbevallás alapján - az FKGP rendelkezik, 100 ezer tagot tartanak nyilván. Az MSZP-nek körülbelül 40 ezer tagja van. Az MDF körülbelül 25 ezer taggal bír, az SZDSZ soraiban pedig több mint 18 ezren tevékenykednek. A Fidesz mintegy 16 ezer taggal rendelkezik, a MIÉP-be pedig megalakulása óta 10 ezren léptek be.

Az MSZP-nek körülbelül 450 helyen van alapszervezete - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Kiss Péter. A szocialista párt ügyvezető alelnöke elmondta: azon a településen jöhet létre MSZP-szervezet, amelyen a párt legalább öt taggal rendelkezik. A települések felében van személyes kapcsolattartónk, alapszervezet nélkül – emelte ki Kiss. Az 1998-as választások óta több mint ötezren léptek be a szocialista pártba, s ez a két év a párt legsikeresebb tagtoborzó időszaknak számít - jelentette ki a képviselő. Az 1998 óta belépők közel hetven százaléka ötvenévesnél fiatalabb, harminc százalékuk pedig harminc év alatti.

A Fidesznek - év eleji adatok szerint - jelenleg 15 600 tagja és 460 helyi szervezete volt. Friss adatokat többszöri megkeresésre sem kapott a lap, sem a párt politikusaitól, sem pedig a sajtóosztálytól.

Eléri a százezret az FKGP tagjainak száma - közölte Balogh Gyula. Az országos szervező főtitkár elmondta: a választások óta több mint húszezren léptek be a pártba. Öt megyében - Békésben, Csongrádban, Hajdú-Biharban, Hevesben és Szabolcsban - minden településen van a pártnak legalább tízfős alapszervezete - állította a főtitkár. Az FKGP célja az, hogy még idén összesen tíz megyében legyen teljes a párt szervezettsége - magyarázta Balogh.

Az orvosok és állatorvosok, valamint a jogászok is közelednek a párthoz - tette hozzá. Az SZDSZ-nek több mint 18 ezer tagja van, az ország településeinek harmadán működtet 700 körüli alapszervezetet - nyilatkozta Sári Lajos pártigazgató. Sári elmondta: különböző pályázatokkal igyekszik a párt növelni a helyi szervezetek központi támogatását.

A huszonötezer MDF-tag 570 helyi alapszervezetben tevékenykedik – tájékoztatta a lapot Csapody Miklós. A pártalelnök elmondta: a Békejobb mozgalom meghirdetése több száz belépőt, köztük fiatalokat hozott. Az új tagok általában olyan jobbközép érzelmű emberek, akik nem szavazói sem a Fidesznek, sem pedig a kisgazdapártnak. Csapody kiemelte: elsősorban a stílus és az értékek képviselete miatt léptek be az MDF-be. A párt tagjai elsősorban közepes városokban élnek, a vidéki értelmiségnek mondott réteghez tartoznak, s inkább felsőfokú végzettségűek - fogalmazott a politikus.

A MIÉP-nek 2000 elején körülbelül kilencezer tagja volt, legtöbben közülük Budapesten, Pest megyében és a nyugati határszélen élnek – tájékoztatott Papolczy Gizella kampányfőnök.

(Magyar Hirlap)

Ajánló: