Vágólapra másolva!

Hat és fél milliót ér egy olimpiai arany<br/>

Az állami jutalmazás keretében a szeptember 15. és október 1. között sorra kerülő sydneyi olimpián aranyérmes magyar sportolók egyéniben nettó 6,5 millió forintot, az ezüstérmesek 4,55 milliót, a bronzérmesek 3,25 milliót kapnak - jelentette be pénteken Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter.

- Megítélésem szerint a különböző kategóriákban megszavazott összegek az erkölcsi dicsőség mellett komoly anyagi elismerést jelentenek - fogalmazott Deutsch, aki kitért arra is, hogy a Magyar Olimpiai Bizottságnak a jutalmazásra adott javaslatát két pontban módosította az ISM.

Az egyik maga a pénzösszeg: a MOB 6 milliót ajánlott az egyéni aranyéremre, a minisztérium 6,5 milliót fogadott el. A másik, hogy a nevelőedzők is anyagi elismerésben részesülnek, ők a tanítványaik jutalmának tíz százalékát kapják.

Az első helyezések a páros egységekben 11,4, a három fős csapatokban 14,7, a négy fősben 19,6 milliót érnek, a férfi vízilabda-válogatott aranyérme esetén 42,25, a női kézilabda-együttes pedig 48,75 milliót vehet fel. Az edzők között a kapott összeg 40 százalékát osztják szét. A csapattagok közötti elosztás az adott szakszövetség jogköre.

A sportolók és edzőik a pénzjutalmakat az október 14-i központi ünnepségen vehetik át, pontosabban addigra átutalják a bankszámláikra.

Az október 18. és 29. között rendezendő sydneyi paralimpiai játékokon eredményesen szereplő magyar sportolók tíz százalékát kapják az ép társaik számára megszavazott jutalomnak.

(MTI)

Korábban:

Mint 1936 óta mindig, most is a fogadalomtétel jelentette a nyári olimpiák esztendejének első hivatalos, látványos hazai eseményét. Az ünnepségre a budapesti Vígszínházban került sor szombaton délelőtt Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében.