Vágólapra másolva!
A Magyar Atlétikai Szövetség fegyelmi bizottsága megszüntette az eljárást a doppingolással vádolt rövidtávfutó, Dobos Gábor ügyében. Az eljárást lefolytatók álláspontja szerint "nem nyert egyértelmű bizonyítást a versenyző vétkessége, vagyis az, hogy szándékos vagy gondatlan magatartása miatt szervezetébe doppingnak minősülő szer került".

Dobos a chemnitzi fedett pályás versenyen (február 18.) 60 m-en 6.54 másodperccel országos csúcsot futott. Ezután ellenőrizték, a doppingteszt pozitív eredményt hozott, amit később a B próba megerősített. Pontosan ugyanez volt az "utóélete" annak az előre be nem jelentett újabb kontrollnak is, amelyet 10 nappal később végeztek Budapesten, az atléta lakásán.

A MASZ fegyelmi bizottságának álláspontja szerint "az eljárási szabálytalanságok esetleges negatív kihatásaiért a versenyzőt nem terhelheti felelősség".

Dobos Gábor ettől a pillanattól versenyezhet. Amint az IAAF megkapja a hivatalos értesítést a magyar szövetségtől, felszólítja a MASZ-t a részletes indoklásra. Ezt megvizsgálja a doppingellenes bizottság, amely kétféle határozatot hozhat: ha elfogadja a MASZ döntését, a témát le lehet zárni, ha nem, akkor a Tanács elé kerül az ügy.

Amennyiben az IAAF Tanácsa sem fogadja el a magyar szövetség érvelését, a döntőbíróság foglalkozik tovább az esettel. Ettől kezdve viszont újra felfüggesztik a futó versenyzési jogát.

(MTI)