Vágólapra másolva!
Tekintettel arra, hogy a Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetség a hatáskörébe tartozó ügyekben semmilyen más fórum döntését nem fogadja el, a doppingolás miatt kedden eltiltott kubai magasugró, Javier Sotomayor nem ér célt, ha a lausanne-i Sport Döntőbírósághoz fordul.

Fotó: Reuters

Sotomayornak most magas a léc
IAAF

Az olimpiai és világbajnok, világcsúcstartó magasugró szervezetében tavaly augusztus 5-én találtak kokaint, s bár a versenyző és a kubai vezetők végig amerikai "összesküvésről" beszéltek, hosszú bizonyítási eljárás után az IAAF döntőbírósága kedden 2001. július 30-ig eltiltotta.

A kubai sportvezetés továbbra is biztos Javier Sotomayor ártatlanságában, s még az olimpia esetleges bojkottját is fontolgatja. - Teljesen elfogadhatatlan az eltiltás. A nemzetközi szövetség nem vizsgálta kellő mélységben az ügyet - jelentette ki Humberto Rodriguez, a kubai sportintézet vezetője, aki hozzátette: nem adják fel, folyamatosan küzdeni fognak Javier Sotomayor tisztázásáért. Akad olyan vélemény is, mely szerint nem elképzelhetetlen: az eset miatt Kubában egyesek a sydneyi olimpia bojkottját emlegetik.

Az 1992-es olimpiai bajnok, szabadtéri (245 cm) és fedett pályás (243 cm) világcsúcstartó vizeletmintájában kokain nyomait mutatta ki tavaly augusztus 5-én a winnipegi Pán-Amerikai Játékokon elvégzett doppingvizsgálat. Az IAAF hosszú bizonyító procedúra végén kedden hozta nyilvánosságra a gyakorlatilag kétéves eltiltást jelentő büntetést.

Javier Sotomayor tervei szerint ezen a héten Spanyolországban kezdte volna meg olimpiai felkészülésének utolsó szakaszát, amely úgy tűnik, hogy feleslegessé vált.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

Doppingolás miatt 2001. július 30-ig érvényes eltiltással sújtották Javier Sotomayor kubai magasugrót. Az 1992-es olimpiai bajnok, szabadtéri (2,45 m) és fedett pályás (2,43) világcsúcstartó büntetését kedden jelentette be a Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetség (IAAF).