Vágólapra másolva!
Valószínűleg a július 8-i nizzai Grand Prix-versenyen, a július 22-i budapesti Permit-viadalon és az országos bajnokságon (július 29-30.) elért eredmények döntenek arról, hogy a négy világklasszis magyar kalapácsvető közül melyik három utazhat Sydneybe.

Az olimpiai bajnok Kiss Balázs, az Európa-bajnok Gécsek Tibor, a világbajnoki ezüstérmes Németh Zsolt és a tavalyi világranglistán harmadik Annus Adrián között eredetileg négy válogató verseny zajlott volna az olimpiai részvételről. A június 3-án Zágrábban sorra kerülő erőpróbán azonban bizonytalan Németh részvétele.

- Azt hittem, hogy Zágrábban mind a négy kalapácsvető indul - nyilatkozta Oross Ferenc szakmai igazgató. - Másfél hónappal ezelőtt egy szóbeli ígéret alapján ez még biztosnak tűnt. Mindenesetre az elnökség úgy határozott, hogy ha a horvát városban nem áll dobókörbe mind a négy nehézatlétánk, akkor a másik három verseny alapján dől el a sydneyi utazás.

A szakmai igazgató nem vállalkozott tippelésre azzal kapcsolatban, hogy kik az esélyesek az ötkarikás részvételre.

- Mindig kínosan ügyelek rá, hogy szigorúan az ábécé szerint írjam le a neveket. Azt szeretném, ha a legjobb három indulna az olimpián, és közülük kettőnek sikerülne ott 80 méter fölötti eredményt elérni.

Babinyecz József menedzser szerint nem sok esély van arra, hogy Németh Zsolt elutazzon Zágrábba: - Az ottani versenyszervezőnek kisebb gondja is nagyobb annál, mint hogy azt vegye figyelembe; mi lenne jó a magyar szövetségnek. Ráadásul most saját versenyzői menedzselésével van elfoglalva.

Az idei szezon eddigi eredményei alapján a kalapácsvetők közül Gécsek Tibor helye látszik biztosnak az olimpiai csapatban. Az Európa-bajnok 81,92 méterrel - ezt június 4-én Szombathelyen érte el - jelenleg a második a világranglistán (a francia Gilles Dupray vezet 82,38-cal), de további három dobásával (79,24, 78,98, 78,44) is megelőzi hazai vetélytársait.

Annus Adrián 77,76 méteres eredményével a második a magyar különversenyben. A vb-ezüstérmes Németh Zsolt a harmadik (77,33), ő még kétszer teljesített 77 méter felett (77,07, 77,06). Az olimpiai bajnok Kiss Balázs idén 76,94 m-ig jutott, május 13-án az oszakai Grand Prix-n.

(MTI)

Korábban:

Az elmúlt évek atlétikai eredményeinek ismeretében vasárnapig meglehetősen szomorúan böngészhettűk a kalapácsvetés idei világranglistáját, hiszen ezen felűlről lefelé haladva először a 20. helyen bukkantunk magyar névre.[június 5.]