Vágólapra másolva!
Ezt a meccset mindenképpen meg kellett nyerniük, és Reggie Miller 33, illetve Jalen Rose 21 pontjától hajtva az Indiana Pacers 100-91-re meg is verte a Kobe Bryantet nélkülöző vendég Los Angeles Lakerst az NBA-döntő harmadik meccsén, 2-1-re finomítva az állást.

Fotó: Reuters

Föl, föl, Indiana! Reggie nyert
nektek egy meccset

A keleti bajnok nem adta fel a "Hack-a-Shaq" stratégiát, így a Los Angeles-i sztárcenter, Shaquille O'Neal 33 pontja kissé elhalványodott annak a fényében, hogy mindösszesen három büntetőt dobott be 13 lehetőségéből. "Ütni Shaqet, lefogni Shaqet - ez a jó stratégia" - osztotta meg a véleményét az Indiana veterán cserecentere, Sam Perkins. "Egyszerűen nem tud büntetőzni."

A meccsen egy pillanatig sem vezető Lakers így is felzárkózott három pontra 14 másodperccel a vége előtt, amikor Ron Harper dobott egy triplát egy O'Neal által begyűjtött támadó lepattanóból (mert a palánk alatt azért tud a Nagytesó). Miller azonban bedobott két büntetőt (20/20 az ő mutatója a széria során), majd Rose is kettőt, és a Los Angeles-iek nem szereztek több pontot.

Fotó: Reuters

Az egyetlen hely, ahol Shaq utál
lenni: a büntetővonal

A vereségben azonban az is kulcsszerepet játszott, hogy Kobe Bryant, a Lakers kettes számú sztárja, a 21 éves dobóhátvéd-fenomén sérült bokája miatt nem játszhatott, és most a nyugati bajnok nagyon bízik abban, hogy a következő összecsapásig lévő három napon kifekszi a ficamát (mindkét következő meccset Indianapolisban rendezik, szerdán, illetve pénteken). "Azt hiszem az a baj, hogy ha egy kulcsjátékos, mint Kobe kiesik, akkor túlságosan is a másik kulcsjátékosra, Shaqre próbálod tenni a teher nagy részét" - mondta a Lakers csatára, Robert Horry. "Túl sokat játszottunk Shaqre, ebben aztán sokat hibáztunk, sok labdát eladtunk. Ez ölt meg minket."

Az első két találkozót Los Angelesben elveszítve, a Pacers a saját csarnokában akár meg is fordíthatja az állást, hiszen a hazai mérlegük éppen olyan jó, mint a Lakersé (36 győzelem, 5 vereség). Az első indianai találkozón meg is mutatták, miért: az első negyedben 11, a másodikban 15, a harmadikban 18 ponttal vezettek. Miller 11/22-vel célzott a mezőnyből, 9/9-cel a vonalról ("Akárhányszor odamegyek egy büntetőhöz, mindig úgy érzem, ebből pénzt keresek" - így Miller), Rose 9/18-as mezőnymunkát végzett. A kezdő irányító Mark Jackson 6 gólpasszal, cseréje, Travis Best 14 ponttal segített, a harmadéves Austin Croshere 12 pontot, Dale Davis 12 lepattanót tett hozzá az Indiana sikeréhez.

Fotó: Reuters

Croshere is elővette a tökösebb
önmagát

A Lakers csatára, A. C. Green szerint a nyugatiak állandóan ismétlik magukat: "Ugyanazt csináltuk, amit már korábban is a playoffban, egy lenyomott csapatot felhúzunk magunkra." Csapattársa, Rick Fox másképp látja: "Ez a vereség nem jelent semmit. Ez az ő meccsük, a drukkereiké itt, Indianában."

Nem is volna meglepő, ha évekkel később kiderülne, Phil Jackson azt mondta a meccs előtti eligazításon: srácok, nem kell kapkodni, hadd nyerjenek, szedjük össze magunkat, várjuk meg Kobe-t. Senkit sem akarok látni megsérülni, megértettétek?

NBA-döntő, 3. mérkőzés:
Indiana Pacers - Los Angeles Lakers 100-91
(23-15, 30-27, 26-24, 21-25)
Conseco Fieldhouse, 18 345 néző
Pacers: J. Rose 21, D. Davis 2, Smits 6, R. Miller 33/6, M. Jackson 6/3, cserék: Croshere 12/3, Perkins 3/3, Best 14/6
Lakers:
Rice 7/3, Green 4, S. O'Neal 33, Harper 14/6, Shaw 6, cserék: Horry 10, Fisher 10/6, Fox 7/6, T. Knight.
legtöbb lepattanó:
D. Davis 12, illetve S. O'Neal 13
legtöbb gólpassz:
M. Jackson 6, illetve Fisher 10
mezőnykosár: 46,2% (36/78), illetve 50,0% (38/76)
büntető:
87,5% (21/24), illetve 42,1% (8/19)
eladott labda (kapott pont):
13 (17), illetve 17 (25)
labdaszerzés:
8 (M. Jackson 2, Best 2, J. Rose, Smits, R. Miller, Perkins), illetve 9 (Harper 5, S. O'Neal 2, Rice, Shaw)
blokk:
3 (Smits 2, Croshere), illetve 4 (O'Neal 2, Rice, Harper)
Az összetett állás: 2-1 a Lakers javára. A négy győzelemig tartó párharc következő mérkőzését magyar idő szerint csütörtökön hajnalban rendezik Indianapolisban.

[mécs]

Š Copyright Reuters Limited. Š Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.



Ajánló:

Korábban:

Shaquille O'Neal és a Lakers kőkeményen kezdte az NBA nagydöntőjét. O'Neal MVP-formában játszva 43 pontot és 19 lepattanót jegyzett, míg az alapszakasz-nyertes Los Angeles-iek végig magabiztosan vezetve nyertek 104-87-re az Indiana Pacers ellen.