Vágólapra másolva!

Ausztráliába érkezik csütörtökön a láng<br/>

Száz nappal asydneyi nyári játékok hivatalos megnyitója előtt Ausztrália készen áll az olimpiai láng, a versenyzők, a kísérők és az érdeklődők fogadására. Egyedül Bondi Beachen folyik még a 10 ezer néző befogadására alkalmas strandröplabda-stadion építkezése.

A fáklya egy hónapos görögországi, majd csendes-óceáni körútja végén csütörtökön érkezik meg Új-Zélandról ausztráliai első állomására, az Uluru-Kata Tjuta Nemzeti Parkba, ahol először a terület őslakos tulajdonosai áldják meg, majd Nova Peris-Kneebone, az Atlantában aranyérmes női gyeplabdacsapat bennszülött tagja megkezdi vele a váltófutást.

Ezt követően Ausztrálián keresztül 11 ezer kiválasztott váltja egymást a lánggal, amely vonaton, repülőn, teveháton, hőlégballonon is "utazik", sőt egy alkalommal, a Nagy Korallzátonynál könnyűbúvár is viszi majd víz alatt. A végállomás a sydneyi olimpiai stadion lesz, ahol szeptember 15-én lobban fel a láng.

A váltófutást az ausztrálok közül sokan az őslakosok és a bevándorlók közötti megbékélés újabb lehetőségének tekintik.

- Reménykedjünk abban, hogy csütörtökön valami különleges dolog veszi kezdetét - nyilatkozott Peris-Kneebone. - Sokan csak a negatívumokra figyelnek, pedig számos pozitív, közös emlékünk van.

A játékok és ezzel összefüggésben Ausztrália iránt egyre nagyobb az érdeklődés. John Morse, az ausztrál idegenforgalmi bizottság ügyvezető igazgatója kijelentette, hogy már eddig is érezni lehetett az olimpia gazdasági hasznát. Az országba érkező külföldiek száma áprilisban 20 százalékkal emelkedett. Számítások szerint 1997 és 2004 között az olimpia és az azzal kapcsolatos hírverés hatására 1,6 millióval több külföldi érkezik az országba, s ezáltal 6 milliárd ausztrál dolláros (közel 1 billió forint) plusz bevételre lehet számítani.

Elkészültek az első érmek a sydneyi nyári olimpiára, amelyen háromszáz versenyszámban díjazzák a dobogósokat. A medálokon a sydneyi Operaház, az olimpiai ötkarika és láng, valamint egy görög istennő képmása látható. "A hagyományos elemek jelennek meg rajta a korábbiaktól kicsit eltérő módon" - mondta Wojciech Pietranik, a tervező. A későbbiekben az aranyérmeket a perthi pénzverde állítja elő, az ezüst- és bronzérmek az Ausztrál Királyi Pénzverdében készülnek.

(MTI)

Ajánló:

A sydneyi olimpia honlapja

Korábban:

Először az 1936-os berlini ötkarikás játékok előtt került sor arra a váltófutásra, amelynek során az olimpiai láng eljut Olümpiából a versenyek helyszínére. A láng 64 éves története során idén teszi meg a leghosszabb utat: több mint 10 ezer kilométer után jut el Sydneybe.