Társoldalunk:

Kötelező résztvenni az olimpiai labdarúgótornán

Sydneyben kisorsolták a férfi és női olimpiai labdarúgótorna csoportbeosztását. Michel Zen-Ruffinen, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) főtitkára bejelentette, hogy eltiltással büntetik azokat a játékosokat, akik nem vállalják a részvételt a nyári játékokon. A nőknél minden válogatott legerősebb összeállításában szerepelhet, a férfiak vetélkedésében 23 éven aluli együttesek vesznek részt a küzdelemsorozaton.

Fotó: Reuters

A calcio játékosai, köztük a válogatott Totti,
Delvecchio és Del Piero (b-j) októberben
veszik fel a szerda-szombat ritmust
Európában az olimpia alatt sincs szünet a bajnoki és kupaküzdelmekben. Azt a játékost, akit behívnak a válogatott keretbe, de a klubérdekekre hivatkozva nem vállalja a szereplést a nyári játékokon, eltiltással bünteti a FIFA. Azoknak a bajnoki mérkőzéseknek az eredményét pedig törölni kell, melyeken olimpiai részvételre kijelölt labdarúgók szerepelnek - közölte Michel Zen-Ruffinen, a FIFA főtitkára

Zen-Ruffinen hozzátette: az európai egyesületek kérésére a válogatott labdarúgókat 14 helyett csak 10 nappal az olimpia előtt kell elengedni a nemzeti csapathoz, így a játékosok eggyel több találkozón szerepelhetnek klubjaikban.

A labdarúgótorna két nappal a hivatalos megnyitóünnepség előtt, szeptember 13-án kezdődik. A nőknél szeptember 28-án, a férfiaknál szeptember 30-án rendezik a döntőt.

A csoportbeosztások:
Férfiak:
A csoport:
Ausztrália, Olaszország, Nigéria, Honduras
B csoport: Koreai Köztársaság, Spanyolország, Marokkó, Chile
C csoport: Egyesült Államok, Csehország, Kamerun, Kuvait
D csoport: Brazília, Szlovákia, Dél-afrikai Köztársaság, Japán

Mindegyik csoportból az első két helyezett jut be a második fordulóba, ahonnan egyenes kieséses rendszerben folytatódik a torna.

Nők:
E-csoport:
Ausztrália, Németország, Svédország, Brazília
F-csoport: Egyesült Államok, Norvégia, Kína, Nigéria

Csoportonként az első két együttes folytathatja az elődöntőben, ahol a csoportgyőztesek a másik négyes második helyezettjével játszanak a fináléba kerülésért.

A sydneyi nyári olimpia labdarúgótornája miatt csak október 1-én kezdődik Olaszországban az első osztályú bajnokság. A szövetség - miután egyeztetett a ligával - szombaton úgy döntött, hogy a pontvadászat "kitér" a játékok elől. A másodosztályú pontvadászat az eredeti terveknek megfelelően szeptember 10-én, az Olasz Kupa augusztus 15-én kezdődik.

(MTI)

Ajánló:

A sydneyi játékok hivatalos oldala