Vágólapra másolva!

Úszás: eddig 17 magyar érte el az olimpiai szintidőt<br/>

A múlt hét végi felkészülési verseny után 17 magyar úszó (illetve a két vegyesváltó) rendelkezik - összesen 25 számban - az olimpiai nevezéshez szükséges szintidővel. Nincs még közöttük Atlanta 200-as mellúszó bajnoka, Rózsa Norbert.

Az olimpiai válogatásnál két szint létezik: a jóval erősebb A szintnek akkor van jelentősége igazán, ha két versenyző indulna egy országból egy számban, ilyenkor ugyanis mind a kettőnek teljesítenie kell ezt. Eddig csupán öt magyar úszó érte el az A szintet: a világbajnok Kovács Ágnes 100 és 200 mellen, Risztov Éva 200 pillangón, Gáspár Zsolt 100 pillangón, Batházi István 400 vegyesen és 1996 másik ötkarikás aranyérmese, Czene Attila 200 vegyesen. Elsősorban a Kovács Ágnes árnyékában próbálkozó Kovács Krisztina, valamint Horváth Péter (100 pillangó) és Csapó Krisztina (200 pillangó) áll jelentős próbatétel, az A szint teljesítése előtt.

Az utóbbi években "sűrű" férfi mellúszó számokban hasonlóan alakulhat a helyzet, de a Rózsa Norbert, Güttler Károly, Bessenyei Tamás trióból még senkinek sincs meg az A szintje.

Magyarországon már csak a június eleji országos bajnokságon lehet megúszni a szinteket, Kiss László szövetségi kapitány azt követően jelöli ki a sydneyi csapatot. (Április-májusban külföldi viadalokon kísérletezhetnek az úszók.) A válogatás során nem jelent automatikus csapattagságot a gyengébb, azaz B szint elérése, a magyar szövetség ennél - hagyományosan - mindig magasabbra teszi a mércét, tehát a most összeállt 17-es lista - amelyen Zubor Attila, Horváth Péter, Kovács Ágnes és Kovács Kornélia neve két-két, Risztov Éváé pedig három versenyszámnál szerepel - nem tekinthető véglegesnek.

(MTI)